• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Mitropa 3. és CEZ 2. – Saturnus Rally Velenje 2015

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna Szlovéniában mindkét számára fontos sorozatban dobogós helyezést gyűjtött be. Míg a Mitropa Rally Cup értékelésében az abszolút harmadik helyen, addig a CEZ 2. kategóriájában a második helyen zárták a Velenje környékén rendezett kompakt futamot.

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY párosa, Puskádi János és Gódor Barna a Skoda Fabia Super 2000-el első alkalommal indult a Fuchs Saturnus Velenje Rallye-n. Már a verseny előtt sejtették, hogy nem lesz könnyű dolguk a helyi párosok ellen, főként azokon a pályákon, amelyek a korábbi években is részét képezték a programnak. A teljes mezőny számára újnak számító szakaszokon azonban több babér termett Janiéknak, így végül tovább növelhették pontjaik számát a Mitropa Rally Cup értékelésében, ahol Ausztria után újra a dobogó alsó fokára állhattak.

Megkezdődött ugyanakkor a CEZ (Central Europe Zone) pontok gyűjtögetése is, ahol a 2. kategória második helyezését könyvelhették el, így az előzetes terveknek megfelelően már itt is jól állnak. Az év hátralévő részében majd arra a sorozatra helyeződik a hangsúly, ahol jobban alakulnak az eredmények. De azért ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a hétvége ezúttal sem volt eseménytelen.

Már a rajt előtt látszott, hogy a péntek esti első szakaszt követően nem lesz sétagalopp a szombatra tervezett hátralévő további 15 gyorsasági. A régebbi, helyiek által ismert pályák voltak nehezebbek, mivel rengeteg bukkanó utáni „eltűnős” kanyar a helyismerettel kevésbé rendelkező párosok számára számos meglepetést tartogatott. Az új gyorsok vonalvezetése lényegesen egyszerűbb volt és ez meg is látszott a szakaszeredmények alakulásán.

A frappánsan kijelölt útvonalon annyira közel voltak egymáshoz a gyorsok, hogy egy-egy körben szinte le sem kellett volna venni a sisakot.  Persze azért volt idő a pályák között némi szusszanásra, feltöltődésre, de alapvetően olyan sűrű volt a program, hogy szinte észrevétlenül elrepült a szombati versenynap. Sajnos a futam előtti beígért tesztlehetőség elmaradt, így maximum a péntek esti rövidebb városi szakasz adott alkalmat az akklimatizálódásra.

A szinte mindenhol jellemző szürke aszfalt burkolat egészen jó tapadást nyújtott még száraz körülmények között. A Puskádi – Gódor páros általában az abszolút negyedik és hetedik időket hozta és ezzel már a nap közepén megszerezte a Mitropa és a CEZ sorozat dobogó körüli pozícióját. Az izgalom kedvéért jutott egy kis eső a nap derekára, sőt nem is kicsi, hanem amolyan rendes felhőszakadás.

Mivel a szervizpark is pár kilométerre volt csak a pályáktól így nem okozott különösebb fejtörést az abroncsok kiválasztása, amikor már biztosra vehető volt az eső megérkezése. Fel is kerültek az erre alkalmas extrém puha gumik. Jól sikerült az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez és ki is alakult amolyan lokális csata Bessenyey Zoliékkal. Ha még van hátra egy-két szakasz, akár fordulhatott volna kocka.

A verseny legvégére maradtak az esőgumik, viszont a csapadék alábbhagyott és köszönhetően a 26-28 fokos fülledt időjárásnak a pályák a nyitott részeken gyorsan felszáradtak, így nem volt túl ideális az abroncs összeállítás. Az utolsó előtti gyorson Janiék még tettek egy kísérletet az előbbre lépésre, de csak csekély mértékben tudtak a hátrányból faragni, így az utolsó szakaszra már elengedték a küzdelmet és a biztonságos célba érkezés okán csökkentették a tempót.

Az eredmény így is sok pontot hozott a Mitropa Rally Cup és a CEZ éves összesítésében egyaránt. A verseny nehézségére jellemző, hogy a 80 körüli indulóból a mezőnynek kevesebb, mint a fele látta meg a céldobogót, így a Puskádi – Gódor páros méltán örülhet a megszerzett helyezésnek.

Csökő Zoltán

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY ezúton is köszöni Partnereinek és Támogatóinak, hogy lehetővé teszik a csapat számára a csodálatos helyszíneken zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top