• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Drift az ERC hetedik helyéig – ERC – Rally Islas Canarias 2016

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna az ERC hetedik helyezés birtokában boldogan állhatott Las Palmas-ban a Kanári-szigetek ERC futamának céldobogóján. Az új Skoda Fabia R5-tel legelső versenyét teljesítő páros számára tökéletesen alakult az idei kontinensviadal nyitánya. A megszerzett szép eredményt egyben az elrajtolt hat egység közül a legjobb magyar párosként könyvelhetik el és emellett jó néhány új rajongót is szereztek Janiék, köszönhetően a szinte folyamatos keresztben autózásnak.  

 

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzői, Puskádi János és Gódor Barna egyik kedvenc versenyhelyszínén debütált a frissen beszerzett, új Skoda Fabis R5-tel. Immár harmadik alkalommal látogattak el erre a futamra, ami idén az ERC nyitó versenyévé „avanzsált” a túl enyhe időjárás miatt hó hiányában elmaradó lettországi futam okán. Viszont furcsa és ritka jelenség errefelé, de néhány héttel ezelőtt bizony a Kanári-szigeteken még sokhelyütt havas volt a táj.

Amúgy sem szokott egyszerű lenni ez az erőpróba, bár a kifogástalan és rendkívül jó tapadást adó útburkolat igen gyors autózást enged a résztvevőknek. Most azonban kissé szokatlan módon vizes pályákra kellett készülni, ami ugyebár puhább keverékű abroncsokat igényel. Az igen érdes felületű aszfalt azonban a lágyabb gumikat nagy sikerrel „zabálja” és a hosszú szakaszokon könnyen idő előtt megsemmisülhetnek, ami látványos, ám kellemetlen következményekkel járhat.

Komoly fejtörést okozott emiatt, hogy vajon mi lehet a helyes gumi kombináció, azaz melyik keverék kerüljön az autóra és mi legyen a csomagtartóban. Összességében két nagy abroncsgyártó harcáról beszélhetünk, amelyek közül úgy tűnt, most azok a csapatok jártak jól, akik a francia márkának szavaztak bizalmat. A Puskádi – Gódor páros is így tett és a kezdetben csuromvizes pályák ellenére nem a logika által diktált legpuhább, hanem a közép-kemény összeállítással indultak neki a viadalnak. További két legkeményebb gumit vittek magukkal az első körben, amelyeket a későbbiekben átlósan szereltek fel az autóra. Ennek köszönhetően a száradó pályákon még az első kör végére is maradt a gumikon futófelület az extrém érdes aszfalt ellenére.

Az első napon a második kör újabb három szakaszára már a szervizparkból átlósan szerelt közép-kemény és legkeményebb kombinációval indultak és további két darab legkeményebb gumit vittek tartalékba, amelyeket később felszerelve már biztos tempót autózhattak az egyre száradó aszfalton. Ezek az összeállítások ugyan kompromisszumot jelentettek, viszont telitalálatnak bizonyultak.

Az ily módon trükkösen használt abroncsok jó néhány látványos pillanatot is eredményeztek, amellyel igen sok további rajongót szerzett a Puskádi – Gódor páros. A látvány oka persze abban is kereshető, hogy az R5-ös Fabia az 1.6-os turbós motornak köszönhetően jóval nyomatékosabb a korábbi Super 2000-es változat 2.0 literes, ámde atmoszférikus erőforrásánál. Janitól nem áll távol a látványos autózás és ez alkalommal talán még többet autóztak „lapjával”, ennek ellenére a szakaszidők is egészen bíztatóan alakultak. Az elsődleges cél az abszolút 10. pozíció megszerzése volt az első nap végére.

Másnap aztán miután a csapat nagy örömére sikerült a 10. helyet megcélzó terv, óriási élményt nyújtott az élről indulni. Miután a szabályok szerint a második napon megfordul a rajtsorrend és az abszolút 10. páros indul a mezőny legelején. Igazán kellemes „ébresztő” lehetett a nézőközönség számára az új R5-ös Skodán talán még pompásabban mutató jellegzetes Eurosol-dekorációval keresztben érkező, durrogó, csattogó versenyautó.

A hátralévő hat szakasz a verseny zárónapján már száraz körülményeket hozott, ami inkább megszokott ezen a futamon. Janiék tovább folytatták a látványos stílusú autózást és néhány pozíciót előrelépve az abszolút 8-ként zárták idei első megmérettetésüket, amely az ERC értékelésben a 7. helyet jelentette számukra, megtartva ezzel a legjobb magyar páros címet is, amelyet szinte kezdettől fogva őriztek. Nagyszerű kezdet ez a páros és az ERTH csapata számára egyaránt és óriási élmény volt a versenyzés az új autóval, amely minden várakozást felülmúlt. Igaz lehet a mondás, hogy „könnyű megszokni a jót”.

A futam végére már teljesen otthonos volt az R5-ös Fabia Jani és Barna számára és az időnként kissé talán túlságosan is látványos autózással együtt eredményesen és karcmentesen sikerült abszolválni az idei első megmérettetést. Hogy a folytatás merre várható, az még nem eldöntött tény, de remélhetőleg hamarosan fény derül a következő verseny helyszínére. A szezonkezdet mindenesetre tervszerűen és bíztatóan sikerült.

Csökő Zoltán

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY ezúton is köszöni Partnereinek és Támogatóinak, hogy lehetővé teszik a csapat számára a csodálatos helyszíneken zajló nemzetközi versenyeken való részvételt.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top