• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Hamilton kényelmes győzelmet aratott

Spanyol Forma-1-es Nagydíj, Barcelona
versenyriport
2018.
május 13.

 

Az európai futamokra összeszedte magát a Mercedes és Baku után Lewis Hamilton Barcelonában is behúzta az első helyezést. Ráadásul a német-angol csapat Valtteri Bottas második helyezése révén kettős győzelmet szerzett a katalán pályán. Max Verstappen bronzérmes helyezése, egyben idei első dobogós helyezését jelenti.

 

Hamilton győzelme többet jelent számára egyszeri sikernél. A Mercedes pilótája reméli, hogy ez lesz a fordulópont a 2018-as világbajnoki címekért folyó küzdelemben. „Ez inkább hasonlít arra, amit szeretnék. Csak így tovább.” – mondta a címvédő világbajnok a célban. „Nagyon meglepett, hogy senki sem tudott velem lépést tartani!….Nagyon kényelmesen éreztem magam az autóban, de még mindig vannak területek, amelyek nem tökéletesek. Fejleszteni kell és megnézni, hogy hogyan tudnám még kényelmesebbé tenni.” – tette hozzá később Hamilton, akit a „Nap Pilótájának -Driver of the Day” választottak a rajongók.

 

Sebastien Vettel szezonkezdeti kitűnő szereplését csapata remek stratégiájának is köszönhette, s sajnos mostani negyedik helyét is annak köszönheti a német. Kései bokszbeállása visszaütött és annak következtében esett el a dobogós helytől a Ferrari pilótája. Csapattársa, Kimi Raikkönen idén másodszorra nem ért célba. A bahrenini ominózus eset – a bokszban elütötte szerelőjét, majd miután nem cserélték ki az egyik kerekét, még a bokszutcában megállították -  után ezúttal autója technikai meghibásodása miatt kellett feladnia a versenyt.


Fotó: Amber PR

A verseny napján időjárás tiszta, napos időjárás fogadta a mezőnyt. Az éjszaka esett eső már régen felszáradt, de lemosta az előző napokban felhordott gumit a pályáról, így az előző napokhoz képest nagyon más körülmények várták a résztvevőket. Az időjárás a verseny alatt végig kegyes volt a versenyzőkkel, bár az eső lába folyamatosan lógott a levegőben.

 

A verseny rajtja drámaira sikeredett. Romain Grosjean a koszos pályán tapadást vesztett a Haas-szal és a francia megpördült a pályán még a nyitó kör második kanyarjában és két riválisának – Nico Hülkenberg és Pierre Gasly – csapódott autójával. Mindhármunk számára azonnal véget ért a verseny, de a pilóták szerencsére ép bőrrel megúszták az ütközést. A biztonsági autós fázis alatt takarították fel a pályát, s a verseny a hetedik körben indult újra.

 

Hamilton szinte végig az élen állt, s tíz másodperces előnyt tudott tartani közte és Vettel között. Egy kicsivel a verseny felét követően Esteban Ocon leparkolta erőtlen autóját a pálya mellett, s emiatt virtuális biztonsági autós fázis következett. Ekkor a Ferrari behívta Vettelt kerékcserére, ami nem bizonyult az egyik legjobb döntésnek. Lassú kerékcseréjét követően ugyanis a német visszaesett a negyedik helyre Verstappen mögé és onnan már nem is tudott visszatérni eredeti helyére.

 

Mikor ismét elkezdődött a verseny, Verstappen megtorpedózta Lance Stroll Williams-szét, s ezzel megrongálódott saját első szárnya. Sérült szárnya ellenére célbaért a holland pilóta a harmadik helyen.


Fotó: Amber PR

A Williams itt sem brillírozott. Stroll a 11. lett, Szergej Szirotkin pedig küzdött autója vezethetőségével és végül utolsó célbaérőként három kör hátrányban futott a finisbe.

 

Daniel Ricciardót szinte alig láttuk a verseny során. Láthatatlanul futott célba az ötödik helyen. A Haas felemás napot tudhat magáénak. Bár Grosjean kiesett, Kevin Magnussen végül hatodik, pontszerző, lett, s ezzel a Haas felugrott a konstruktőri ponttábla hatodik helyére. Carlos Sainz ismét értékes pontokat vitt a Renault-hoz hetedikként. A francia csapat jelenleg negyedik a három éllovas konstruktőr mögött.

 

Fernando Alonso újfent pontszerző lett, ezúttal a nyolcadik helyre kormányozta célba McLarenjét. Csapattársa, Stoffel Vandoorne autójából a verseny alatt elment az erő és gyenge MCL33-asát a bokszutca bejáratánál parkolta le.

 

Sergio Perez sikeresen kielőzte Charles LecLercet és így kilencedik lett pedig Verstappen letörött első szárnyának egy kis darabkájával versenyzett végig. Az első tizet a Sauber monacói pilótája zárja.

 

Spanyolország után két múlva egy ikonikus helyszín következik. Május végén ugyanis a luxus és csillogás hazájába, a szponzorok kedvenc helyszínére, Monacóba érkezik a Forma-1-es cirkusz. Tavaly totális Ferrari-győzelem született az azelőtti években Mercedes-uralta Monte-Carlóban. Hamilton vajon zsinórban harmadszorra is dobogóra állhat idén, vagy a Ferrari visszavág a Mercedes felségterületén?



2018-as Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye

 

  1. Lewis Hamilton Mercedes            1:35:29.972
  2. Valtteri Bottas Mercedes            + 20.593
  3. Max Verstappen Red Bull            + 26.873
  4. Sebastian Vettel Ferrari                + 27.584
  5. Daniel Ricciardo Red Bull            + 50.058
  6. Kevin Magnussen Haas             + 1 kör
  7. Carlos Sainz Renault            + 1 kör
  8. Fernando Alonso McLaren            + 1 kör
  9. Sergio Perez Force India            + 2 kör
  10. Charles LecLerc Sauber            + 2 kör
  11. Lance Stroll Williams            + 2 kör
  12. Brendon Hartley Toro Rosso            + 2 kör
  13. Marcus Ericsson Sauber         + 2 kör
  14. Szergej Szirotkin Williams         + 3 kör
  15. Stoffel Vandoorne McLaren         Nem ért célba
  16. Esteban Ocon Force India            Nem ért célba
  17. Kimi Raikkönen Ferrari                Nem ért célba
  18. Romain Grosjean Haas             Nem ért célba
  19. Pierre Gasly Toro Rosso            Nem ért célba
  20. Nico Hülkenberg Renault         Nem ért célba

 

A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után

Pilóták:

 

  1. Lewis Hamilton     95 pont
  2. Sebastian Vettel     78 pont
  3. Valtteri Bottas     58 pont
  4. Kimi Raikkönen     48 pont
  5. Daniel Ricciardo     47 pont
  6. Max Verstappen     33 pont
  7. Fernando Alonso     32 pont
  8. Nico Hülkenberg     22 pont
  9. Kevin Magnussen 19 pont
  10. Carlos Sainz     19 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Mercedes         153 pont
  2. Ferrari         126 pont
  3. Red Bull          80 pont
  4. Renault          41 pont
  5. McLaren          40 pont
  6. Haas          19 pont
  7. Force India      18 pont
  8. Toro Rosso      13 pont
  9. Sauber          11 pont
  10. Williams            4 pont

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top