• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Tanak nyert, a Toyota a világbajnok!

Chile Rali riportja

  1. szeptember 28.- október 1.

 

 

Ott Tanaknak nagyon fekszik a nehéz murvás terep Chilében. Az észt pilóta ugyanis 2019 után ismét nyerni tudott ebben a dél-amerikai országban, s idei második győzelmét vághatta zsebre. A második helyet vasárnap örökölte meg csapattársától Thierry Neuville s egyedüli Hyundai-pilótaként állhatott a dobogón. Elfyn Evans ért célba a bronzérmes helyen. A Toyotát a világ másik végén ismét világbajnokká koronázták. 

 

Tanak nem csak, hogy mindkétszer megnyerte a Chile Ralit, de tette ezt két különböző csapatnál, két különböző autóval. Az első sikerét még a Toyotánál érte itt el, most viszont a félgyári M-Sport Ford Pumájával. Tanak az első gyorsasági szakaszt mindjárt megnyerte, majd átadta a helyét néhány gyorsasági erejéig. Pénteken azonban visszakaparintotta a helyét és onnan már nem lehetett letaszítani.

 

Komoly balesetek borzolták az idegeket mindjárt a rali elején. Esapekka Lappi már az első gyorsasági során megpördült a Hyundaijal egy gyors balkezes kanyarban, majd a harmadik gyorsasági szakaszon Pierre Loubet is megjárta a Ford volánja mögött.

 

Kalle Rovanpera megszenvedte, hogy világbajnokságbeli elsőségénél fogva ő rajtolt először a száraz murván, s söprögetett az utána jövők előtt. Nem is tudott a negyedik helyezésnél jobb helyen végül célba érni, de ez is elég volt ahhoz, hogy Evans harmadik helyéért kapott pontokkal együtt a Toyotát itt világbajnokká koronázzák. Ráadásul a Power Stage-en Neuville volt az egyetlen Hyundai pilóta, aki bónuszpontokat gyűjtött, s Rovanpera és Evans a leggyorsabb időket érte el ott. Ezáltal garantált volt a Toyota bajnoki címvédése. 

 

Evans harmadik helyezésével még életbe tartja egyéni világbajnoki esélyeit. Az október végi Közép-Európa Ralin eldőlhet minden. Amennyiben Rovanpera, aki jelenleg 31 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát, jobb helyezést ér el Evansnél, akkor megvédi világbajnoki címét és Európában ünnepelhet. 

 

A Toyotának jól ment a hétvégén. Takamoto Katsuta Rovanperát követve lett az ötödik helyezett, igaz majd öt perces tetemes leszakadással. Ezután már WRC2-es pilóták következnek az első tízben. A hatodik helyezett Oliver Solberg szerezte meg a kategóriagyőzelmet. Az első tizet Gus Greensmith, Sami Pajari, Yohan Rossell és Nyikolaj Griazsin zárja.

 

Folytatás a hónap végén (2023. október 26-29.) egy új. aszfaltos helyszínen, a Közép-Európa Ralin, amelyet három ország, Németország, Ausztria és a Cseh Köztársaság rendez meg. 

 

2023-as Chile Rali eredménye

 

  1. Ott Tanak (EST) Puma Rally1 HYBRID 3:06:38,1
  2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 3:07:20,2
  3. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:07:45,0
  4. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:08:49,1
  5. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:11:19,6
  6. Oliver Solberg (SWE) Fabia RS WRC2 3:14:56,6
  7. Gus Greensmith (GBR) Fabia RS WRC2 3:15:22,4
  8. Sami Pajari (FIN) Fabia RS WRC2 3:15:58,7
  9. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:16:32,0
  10. Nyikolaj Griazsin Fabia RS WRC2 3:16:46,3

 

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/
Fotó: AmberPR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top