• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Veszprém tárt karokkal várja az ERC-mezőnyt!

Zajlik a pályák előkészítése, a szervezők kihívásokkal teli versenyt ígérnek, Veszprém városa pedig tárt karokkal várja a rali Európa-bajnokság mezőnyét. A királynék városában megtartották a V-Híd Rally Hungary első sajtótájékoztatóját. 

 

Az ERC-szezon idénynyitó versenye iránt elképesztő az érdeklődés, egyrészt azért, mert az élmezőny tagjai közül ilyenkor még mindenki bízik abban, hogy esélye lehet a végső sikerre, másrészt pedig azért, mert a ralisok imádják a murvás pályákat, márpedig Veszprém környékén vérbeli murvás gyorsasági szakaszokon tehetik próbára tudásukat. A verseny promótere a Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Pro Kft., amely a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. leányvállalata. A HUMDA igazgatósági elnöke, Weingartner Balázs szerint sportdiplomáciai siker, hogy már ötödik alkalommal látogat hazánkba az Európa-bajnoki mezőny. 

 

„Büszkék vagyunk rá, hogy az FIA ERC Rally Európa-bajnokság nyitófutamát Veszprémben rendezhetjük meg – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke. – Meggyőződésem, hogy ideális helyszínen, nagyszámú közönség előtt versenyezhetnek a kontinens legjobbjai, akik szinte már hazajárnak hozzánk, hiszen ötödik alkalommal érkezik Magyarországra az ERC mezőnye. Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy a junior ERC-mezőny is rajthoz áll a versenyen, ráadásul köztük több magyar is elindul. Többéves munkánknak köszönhetően már nemcsak a rali nagy, befogadó és összetartó családjában tudják a HUMDA-ról, hogy „Szívügyünk a ralisport!”, hanem egyre több érdeklődő is. Küldetésünk, hogy ezen érdeklődők táborát tovább növeljük és szép lassan ők is a rali elkötelezett hívei váljanak.”

 

Veszprém polgármestere, Porga Gyula hozzátette: Veszprém sportos város, és szeretné egyre több sportágban elismerést kivívni maguknak. 

„2023-ban a kultúráé volt a főszerepben Veszprémben és büszkén mondhatjuk, hogy az egész kontinens ránk figyelt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat színes és gazdag eseménysorozata miatt, ahol nemcsak a kishitűségünket, de a földrajzi határainkat is átléptük – nyilatkozta Porga Gyula. – Nem titkolt célunk ezt a kiemelt figyelmet és nemzetközi népszerűséget továbbra is fenntartani, ezért a régiós sportfőváros címet is szeretnénk elnyerni, hogy tovább erősítsük pozíciónkat az európai élmezőnyben – ezúttal a sport területén. Veszprém sportos város, mindenki ismeri méltán sikeres kézilabda-csapatunkat, világbajnok úszónkat, olimpikon atlétáinkat, olimpiai bajnok kalapácsvetőnket, de szeretnénk még több sportágban elismerést kivívni magunknak. Az, hogy a Rally Hungary Veszprémbe érkezik, nagy megtiszteltetés számunkra. Különösen nagy öröm, hogy a tavaly átadott és megújított közösségi terünk, a Gyárkert is helyszínt biztosíthat a verseny egy részének.”

 

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kiemelte, mennyire fontos, hogy a hazai ralis közösség által méltán kedvelt, ikonikus ralipályákat végre Európa legjobbjai is megismerhetik. 

„Az Európa-bajnokság a legrégebbi nemzetközi sorozat, régebbi, mint a világbajnokság, és óriási fegyvertény, hogy hazánk adhat otthont az idénynyitónak – vélekedett Szujó Zoltán. – Ez nyilván extra terhet rak a rendezőre és a promóterre, de mivel ez egy összeszokott, nagy rutinnal bíró csapat, biztos vagyok benne, hogy meg tudja oldani a feladatot. Mivel a miénk lesz az idénynyitó, ami ráadásul murvás futam, számíthatunk arra, hogy Európa legkiválóbb versenyzői közül a legtöbben itt lesznek, ami a magyar ralisoknak jó lehetőség, hogy kontinens legjobbjai ellen megmutassák tudásukat. A sportágban elindult egy folyamat, lassan felnő egy tehetséges, alázatos, a versenyzést nagyon komolyan vevő generáció, amelynek törekvéseit támogatja az MNASZ. Az ő érdekükben is remélem, hogy népes mezőny méreti meg magát az idénynyitón, amely egyben az országos bajnokság első futama is. Hatalmas büszkeség, hogy a hazai raliközösség által méltán nagyon kedvelt ikonikus pályákat végre megmutathatjuk Európának, és ki tudja, néhány év múlva talán az egész világnak…”

 

A pályákkal kapcsolatban Lakatos Róbert társrendező vitt közelebb mindenkit a megoldáshoz: elmondta, hogy a Rally Hungary mezőnyének körülbelül 190 kilométert kell teljesítenie, hat önálló gyorsasági szakasszal, Tapolcától majdnem Fehérvárig. 

„A Rally Hungary központja Veszprém lesz, a versenyközpontot és a szervizparkot a Veszprém Arénánál jelöljük ki, illetve egy húsz éve elkezdett projekt folytatódik azzal, hogy a szuperspeciált a Királyszentistván melletti szinkronpályán, az úgynevezett raliarénában tartjuk meg – árulta el Lakatos Róbert. – Abban bízunk, hogy az akkori sikerek most visszaköszönnek, és nagy érdeklődés övezi majd a szuperspeciált. Mivel a versenyünk murván zajlik, nem vagyunk könnyű helyzetben, mert foglalkozni kell a pályákkal, nem lehet csak úgy rájuk ereszteni a mezőnyt. A munka elkezdődött, előkészítjük a gyorsaságikat, hogy a lehető legjobb minőségű pályákkal várjuk a mezőnyt, igaz, ehhez kell az is, hogy az időjárás a kegyeibe fogadjon minket. Bízom benne, hogy most szerencsénk lesz, mert tavaly például nem nagyon volt jó időnk. Ami az útvonalat illeti: izgalmas versenyre van kilátás, hiszen egy napon belül is különböző minőségű és jellegű pályákat kell teljesíteniük a párosoknak a fehér murvástól a sziklásabb, kövesebb szakaszokig, folyamatosan változó tapadással és tempóval. Ehhez kell alkalmazkodniuk a versenyzőknek, akik általában szeretni szokták ezeket a pályákat, bízunk benne, hogy az ERC-élmezőny sem lesz kivétel ez alól. Egyvalami biztos: nagy kihívás várja őket a Veszprém környéki pályákon.”

 

Ranga Péter háromszor nyert ezeken a szakaszokon, úgyhogy, ha ő azt mondja, látványos, kiélezett küzdelem várható, akkor azt komolyan kell venni. A pécsi versenyző bízik benne, hogy sokan lesznek a pályák szélén, mert az nagyon motiváló nemcsak neki, hanem mindenki másnak is. 

„Új festést, új színeket kapott az autó, nekem nagyon tetszik, bízom benne, hogy a közönség is szereti majd – mondta Ranga Péter. – Navigátorommal, Czakó Janekkal már készülünk, beszélgetünk a verseny előtti teendőkről, és elkezdtem nézegetni az előző évek belső kamerás felvételeit, javítgatni az itinert. Nem mondom, hogy ez már mindennapos teendő, de elkezdtem vele foglalkozni, és ahogy közeledik a verseny, egyre többet fogok. Nagyon örülök, hogy a veszprémi futam bekerült az Európa-bajnokság naptárába, régóta benne volt a levegőben, hogy valamelyik nagy nemzetközi sorozat része legyen, mert nagyon megérdemli. Én személy szerint mindig is jobban szerettem a murvás versenyeket, jobban fekszenek a stílusomnak, és ezt áprilisban meg is akarom mutatni.”

 

A Rally Hungary-ra már elkezdődött a jegyértékesítés: belépők a motorsportmania.shop oldalon vásárolhatók. 

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top