• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Beszámoló: A huszonegyedik Budapest Rallye

A huszonegyedik Budapest Rallye


Hétéves szünet után 2013. október 4-én tért vissza a rallye apraja-nagyja Budapestre és környékére. A Városligeti Műjégpályán rendezett prológra több ezren voltak kíváncsiak, a nézőknek még a hideg idő sem szegte kedvét, hogy kilátogassanak az eseményre. A látványos autózást másnap követte az igazi küzdelem; végül a Turán-Zsiros páros ünnepelhette a szentendrei céldobogón elsöprő győzelmét.

 

Pontosan hét évvel ezelőtt rendeztek utoljára Budapest Rallye-t, amelyet igencsak hiányoltak a versenyző párosok és szurkolók egyaránt, az egyik legjobb verseny tűnt el hosszabb időre a bajnokságokból. Idén azonban végre – ha kisebb-nagyobb zökkenőkkel is – de megrendezésre került a TAXI4 Budapest Rallye, amely a huszonegyedik volt a sorban.

A verseny a pénteki napon a prológgal vette kezdetét, ahol a szervezők kimondottan a közönség szórakoztatását tűzték ki célul a műjégen felállított szlalom pályával, ahol a jelenléti ívet aláírták a mezőny versenyzői mellett az élményosztók is: ifj. Tóth János, ifj. Béres József, Kárai Tamás, Velenczei Ádám, Szabó Krisztián, Boroznaki Tibor és Farkas Csaba. (Videókat itt találhattok róluk: Kattints Ide!)

Október 5-én, szombaton reggel vette kezdetét a küzdelem, amely három helyszínen zajlott; a Skanzen-Visegrád szakaszt négy alkalommal, a Pilismarót-Dobogókői úti gyorsaságit háromszor, Lábatlan-Bajnát pedig kétszer kellett teljesítenie az indulóknak.

A 2. kategória hét indulója közül öt páros szakította át a képzeletbeli célvonalat, a Balogh -Holczer párosnak a negyedik gyorsaságin egy híddal gyűlt meg a baja, a Lovász-Szenner duó pedig az utolsó gyorsaságin búcsúzott. Úgy tűnt, a Herczig-Bacigál kettős biztosan vezeti a kategóriát, ám a hetedik gyors céljába defekttel gurultak be, amit a pálya harmadánál kaptak; ez egy hellyel hátrébb taszította őket. Így Bútorék vették át a vezetést, Herczigék nem tudták behozni hátrányukat az utolsó két szakaszon, így maradt a sorrend a verseny végére is. A harmadik helyet Ollé Sándor és Czakó-Budai Annamária szerezték meg, akik elmondásuk szerint csupán az utolsó körre tudtak felgyorsulni; egy reggel kapott defekt után igyekeztek biztonságosan menni, emellett Rongitsék balszerencséje őket sem kerülte el, mögöttük rajtolóként az ötödik szakaszt az ő porukban haladva teljesítették. Negyedik lett a Bujdos-Milcsevics duó, akik ezen a versenyen debütáltak az általuk eddig ismeretlen S2000-es Fabiával, illetve ötödik helyen ért célba a Kiss-Percze kettős.

Igazi Matics-Osváth párharcot láthattunk ismét, bár nem a VFTS-ek közt, hanem a 3. kategóriában. Jól kezdtek Trencsényiék, de a pilismaróti gyorsaságin defekt hátráltatta őket, később a negyedik gyorson feladni kényszerültek a versenyt. Eközben Osváth Péter Farnadi Ágival az oldalán elfoglalta a kategória első helyét. Maticsék számára nem indult zökkenőmentesen a verseny, ugyanis a fennakadt gázpedállal vívtak az első két gyorsaságin. A problémát időben sikerült megoldaniuk, így indulhatott az „adok-kapok”, hol Osváthék húztak el, hol Maticsék hoztak be néhány másodpercet. A végeredmény az utolsó gyorsaságin dőlt el: Osváthékat a gyorsasági elején kapott bal első defekt akadályozta, így második helyen értek célba. Harmadik helyen végzett a Markó-Béres páros, valamint egészen a negyedik helyig küzdötte fel magát az eleinte motorproblémákkal harcoló Rongits-Hannus kettős, akik felülmúlták célkitűzésüket: a bajnoki cím eléréséhez csupán két pontra volt szükségük – a hármas kategóriában tehát már megtörtént a bajnokavatás. Ötödik helyen zárt a mindvégig műszaki gondokkal küzdő Ifj. Kiss-Varga páros.

Az 5. kategória versenyét óriási fölénnyel nyerte meg dr. Varga Attila és Savanyu Roland, második helyen zárt a Pryma-Böröczy kettős, akik egész idő alatt komoly technikai problémákkal küzdöttek. A kategória indulói közül a második gyorsasági szakaszon távoztak Matókék.

Egészen az ötödik gyorsaságiig vezette a 6. kategóriát a Bakó-Tóth duó, ezután viszont egy kisebb generátorprobléma miatt fordult a kocka, Spindlerék vették át a vezetést és mindvégig sikerült megtartaniuk a pozíciót.

A nyolcas kategória egyetlen célba érkezője a Schuck-Fehérvári páros volt, a Sárosi-Érczkövi kettős a harmadik gyorsaságin búcsúzott.

Turánék kilencből kilenc szakaszt nyertek meg, tehát rajtcél győzelemmel végeztek a 11. kategória élén a kalandok ellenére is. Kazáréknak több problémával is szembe kellett nézniük, egyszer kikéstek az időellenőrzőből, ezt követően pedig a hatodik gyorsasági felénél kapott defekttel gyűlt meg a bajuk; ennek ellenére a második helyet vehették birtokba. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az S11-es Baumgartner-Szabó páros foglalhatta el, őket követte a Szíjj-Kerekes duó. Két kiesője is volt a kategóriának, a Budavári-Németh kettős a második gyorson álltak ki, illetve Krózseréknek a váltójukkal akadt problémájuk, ők szintén a második szakaszon adták fel a versenyt technikai gondok miatt.

A 12. kategória versenyzőinek sorrendje az elsőtől egészen az utolsó szakaszig nem változott, ekkor azonban Hideg Krisztiánék váltóhiba miatt búcsúztak, így a dobogón végeztek a Kovács-Istovics, a Fogasy-Berendi, illetve a Lángi-Toma versenyzőpárosok.

Kronome Ákos és Monostori Gábor korán, a második szakaszon kiestek a tizennégyes kategória küzdelméből, így maradt a Ladák közötti viadal. Hodosiék a hetedik gyorson szerezték meg az elsőséget, miután az addig a kategóriát vezető Kovács-Szabó kettős defektet kapott és így visszaszorult a második helyre. Harmadik helyen végzett a Veréb-Papp páros, akiknek az egész verseny során rengeteg problémával kellett szembenézniük, így boldogan gurultak át a szentendrei céldobogón.

A rangadónak nem sikerült belopnia magát mindenki szívébe még az új pályákkal sem. A nehézkes kezdés ellenére sok reményt fűztek a versenyhez az igazi Budapest Rallye-t eddig hiányoló nézők, de főként a lezárások miatt a budapesti műjégen lezajlott prológ maradt a verseny fénypontja.

 

Abszolút sorrend:

  1. Turán Frigyes – Zsiros Gábor
  2. Kazár Miklós – Szőke Tamás
  3. Bútor Róbert – Tagai Róbert
  4. Herczig Norbert – Igor Bacigal
  5. Matics Mihály – Rubóczky Attila
  6. Ollé Sándor – Czakó-Budai Annamária
  7. Osváth Péter – Farnadi Ágnes
  8. Markó Gergely – Béres László
  9. Kovács Antal – Istovics Gergő
  10. Bujdos Miklós – Milcsevics Lóci


Nosztalgiázunk … A 20. International Michelin Budapest Rallye-n 2006-ban…

… az indulók között szerepelt a cseh Václav Pech, Vojtěch Štajf és Vaclav Arazim

… az ORB, az Európa Kupa, Rally2 és Historic mezőnye állt össze, összesen 241 indulóval

… a Parlament elől rajtolt a mezőny és a Műjégpályán tartották a prológot

… az ORB-nek 11, az EK-nak 19, a Rally2-nek és a Historic mezőnyének 8 gyorsaságija volt

… ORB szakaszai Zagyvaróna - Tótújfalu, Szorospatak - Parádsasvár, Mátraszentimre – Mátrakeresztes, valamint a Hungaroring Belső és Külső volt

… a Benik Balázs-Varga István győzött a Ford Focus WRC-vel.
2. Spitzmüller-Kazár (Mitsubishi Lancer WRC),
3. Herczig-Csökő (Subaru Impreza WRC),
4. Bútor-Tóth (Suzuki Ignis S1600),
5. Vizin-Táborszki (Toyota Corolla WRC),
6. Elek-Budai (Mitsubishi Lancer Evo IX.),
7. Matics-Vinoczai (Mitsubishi Lancer Evo VI.),
8. ifj. Angyalfi-Nyirfás (Mitsubishi Lancer Evo VI.),
9. Tóth-Szabó (Mitsubishi Lancer Evo VIII.),
10. ASI-Percze (Suzuki Swift S1600)
… még más volt a kategorizálás is: A8, A7, A6, A5, N4, N3, N2, H10, H9


Szöveg: Matics Dóri

További képek a versenyről: Kattints ide!

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top