• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Ausztrália: ahol mindenre fény derül

Forma-1-es beharangozó

Ausztrál Nagydíj, Melbourne

  1. március 25.



 

A hétvégén Ausztráliában rajtol a 2018-as extrahosszú, 21 állomásos Forma-1-es versenyszezon. Sok-sok újdonsággal, Haloval felszerelt autókkal kezdődik el immár a Liberty Media fennhatósága alá tartozó Forma-1-es éra második éve. A tavaly év végén bemutatott új Forma-1-es logót követően egy sor újdonsággal és változtatásokkal készülnek a rajongók jobb kiszolgálása érdekében. Az uborkaszezon és az azt követő tesztelés sem telt el hírek nélkül, igazán nem unatkozhattunk a 2017-es szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj óta eltelt időszakban.

 

A Liberty Media igyekszik mindent elkövetni, hogy az egyre lanyhuló Forma-1-es érdeklődést fellendítse, s már januártól kezdve érkeztek a hírek az újításokról. Miután amerikai vállalatról van szó, az észak-amerikai versenysorozatok jellemzőit próbálják átültetni a Forma-1-be. Az első hírbomba januárban a rajtrácslányokkal volt kapcsolatos. A 2018-as szezontól a Forma-1-ben és azok betétfutamain eltűnnek a rajtrács lányok. Ez a gyakorlat évtizedek óta létezik ebben a versenysorozatban, de az új tulajdonosok elavultnak tartották, ami ráadásul szerintük összeegyeztethetetlen a márka értékével. Ez a hír nagyon megosztotta az újságírókat, rajongókat egyaránt. S az indulatok akkor sem csitultak, amikor kiderült, hogy a rendező ország autóversenyző palántái veszik át a rajtrácslányok helyét a rajtrácson.

 

Egy nap múlva ennél egy sokkal nagyobb mérvű változást jelentett be a Forma-1 új tulajdonosa. Az idei évtől összes F1-es futam később rajtol és az edzések is egy órával később kezdődnek. Különböző kutatások kimutatták, hogy nagyobb nézettséget lehet elérni délutánonként, főleg a nyári hónapokban. Emiatt az európai és a brazil futamokon egy órával és tíz perccel később rajtol majd el a mezőny, vagyis 15.10-kor. A többi versenyen általában csak 10 perces lesz a csúsztatás az eddig megszokott rajtidőponthoz képest, kivéve ott, ahol időpontot kellett egyeztetni más sporteseményekkel, mint például a 2018-as labdarúgó-világbajnoksággal.


Fotó: Amber PR

Az egész órához képest 10 perces tolásra azért van szükség, mert bizonyos csatornák egészkor kapcsolódnak be a közvetítésbe, s emiatt eddig a felvezető eseményekről lemaradtak. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj 16.00 óra helyett 16.10-kor rajtol, ami magyar idő szerint kora reggeli 6.10-et jelent.

 

Az idei téli kollektív Forma-1-es tesztelésekre február végén-március elején került sor az újraaszfaltozott katalán pályán, Barcelonában. A Forma-1-es rajongók már nagyon várták február közepét-végét, hiszen a csapatok akkorra időzítették új autóik bemutatását, valamint február utolsó hetében zajlott az első barcelonai tesztelés. Az érdeklődés középpontjában az autók új dizájnja és festése mellett a Halo kinézete volt. Előzetesen tudni lehetett, hogy bár a rajongók tetszését egyáltalán nem nyerte el a Halo, a pilóták – a biztonságuk érdekében – megbarátkoztak vele.

Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkkel. Nagy hidegben, hóban-esőben kellett megbirkózniuk a kihívásokkal a pilótáknak. S emiatt nagy előrelépés nem történt a Montmeló pályán. A tesztelés alatti köridők nem sok információval szolgálnak, hiszen nem lehet tudni ki mennyi üzemanyaggal ment ki a pályára. A Mercedes, azon belül is Lewis Hamilton futotta a legjobb köridőt a héten és a Ferrari és a Red Bull is biztató jeleket mutatott. A McLaren teljesítménye, bár Fernando Alonso pár megtett kör után kiesett még a teszt elején, szintén bizakodásra okot adó volt. Ami igazán meglepő volt, az a Toro Rosso Honda motorral megtett köreinek száma, ami azt mutatja, hogy a megbízhatósággal nem voltak problémái. Sőt a két teszthét alatt a Mercedes és a Ferrari mögött a harmadik legtöbb kört megtett csapattá lépett elő.

 

A második teszthéten már kellemesebb időjárási körülmények fogadták a mezőnyt, s mivel az előző héten nem sok előrehaladás történt, ebédszünet nélkül reggeltől estig tolták a csapatok a tesztet. Itt már mérvadóbb adatok születettek. Először is a Ferrari rendkívűl bíztató teljesítményt tett le az asztalra. Sebastian Vettel megdöntötte a barcelonai pálya nem hivatalos körrekordját, 1:17,18-es időeredménnyel. Kimi Raikkönen sem volt rest, nagyon jó köridőket futott a finn pilóta.

 

Mindenki árgus szemekkel figyelte a McLarent és persze a Honda motorral versenyző Toro Rossót. Fernando Alonso vesszőfutása folytatódott a tesztek alatt is. Többször is megállt alatta a technika, a megbízhatósággal még szemmel láthatóan problémák vannak. A második héten kétszer is motort (Renault) kellett cserélni az autóban, de pénteken Alonso nagy meglepetésre a harmadik legjobb időt futotta a pályán. Ez azt jelentette, hogy a McLaren volt a leggyorsabb Renault-motoros autó a tesztelés során, Daniel Ricciardo Red Bullját és Carlos Sainz gyári Renaultját megelőzve.


Fotó: Amber PR

A rajongók már tűkön ülve várták a szezont, amely pár nap múlva az Ausztrál Nagydíj hétvégéjével el is kezdődik. Addig is nézzük meg, hogy mi történt 2017-ben Ausztráliában. Meglepetésgyőzelemmel indult a 2017-es Forma-1-es szezon Ausztráliában. Sebastian Vettel ugyanis egy teljes győzelemmentes évet követően megszerezte a Ferrarinak a hőn áhított első helyezést a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A Mercedesnek a második és harmadik hely jutott Lewis Hamilton és Valtteri Bottas révén. A Ferrari a tavalyi tesztelésen is kitűnően ment, s az ottani reményeket végül Vettel beváltotta Ausztráliában. A maranellóiak emellett kitűnő stratégiai döntésükkel segítették a német pilótát, ezzel is javítva a csapat ezirányú renoméromlását.

 

Az Ausztrál Nagydíj nagyon ütős nyitánya lehet a szezonnak. A Melbourne-i egy nehéz utcai pálya, amelynek pont emiatt nem igazán jó a tapadása. Idő kell a „felgumizásához” és a letisztulásához. Elég egyenetlen is a pálya, s az ilyenkor jellemző változékony idő igencsak megkavarhatja a sorrendet. Nagy nézettség várható ezen a futamon, hiszen teljesen kiszámíthatatlan a verseny végkimenetele. Várhatóan minden szem idén a Mercedes és a Ferrari autóira fog szegeződni, már ha el tudjuk vonni tekintetünket az idei merész dizájnú, halóval felszerelt autókról.



A verseny és a pálya

 

Idén a 34. Ausztrál Nagydíjat rendezik meg, amelyből ez lesz a 23. Melbourne-ben. Ausztráliában rendeztek futamot Adelaide-ben is, de 1996-ban az Albert Park lett az ausztrál verseny helyszíne. Ez a futam tradicionálisan a Forma-1-es versenyszezon nyitó versenye. Ezúttal is nyári időjárás várja a Forma-1-es cirkuszt Melbourne-ben.

 

Az 58-körös Ausztrál Nagydíj március 25.-én helyi idő szerint 16.10 órakor (nálunk reggel 6.10-kor) veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,303 km, a teljes versenytáv 307,574 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja 2004-ből, ideje 1 perc 24,125 másodperc.

 

2017-ben Ferrari-siker született. Sebastian Vettel révén. A német pilóta ideje 1:24:11.670 volt. A második és harmadik helyen a két Mercedes pilóta, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ért célba.

 

(Forrás: Amber PR)

 

Csapatok és pilóták– 2018

 

- Mercedes        Lewis Hamilton

            Valtteri Bottas

- Ferrari        Sebastian Vettel

Kimi Raikkönen

- Red Bull        Daniel Ricciardo

            Max Verstappen

- Force India        Sergio Perez

            Esteban Ocon

- Williams        Lance Stroll

            Szergej Szirotkin

- Toro Rosso        Brendon Hartley

            Pierre Gasly

- Renault        Carlos Sainz

            Nico Hülkenberg

- Haas            Romain Grosjean

            Kevin Magnussen

- McLaren        Fernando Alonso

            Stoffel Vandoorne

- Sauber        Marcus Ericsson

            Charles LecLerc






2018-as Forma-1-es versenynaptár

 

  1. 2018. március 25.     Ausztrál Nagydíj, Melbourne

április 8.        Bahreini Nagydíj, Szahír

április 15.        Kínai Nagydíj, Sanghaj

    április 29.        Azerbajdzsáni (Azeri) Nagydíj, Baku

május 13.        Spanyol Nagydíj, Barcelona

    május 27.        Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

    június 10.        Kanadai Nagydíj, Montreal

    június 24.        Francia Nagydíj, Le Castellet

    július 1.        Osztrák Nagydíj, Spielberg

    július 8.        Brit Nagydíj, Silverstone

    július 22.        Német Nagydíj, Hockenheim

    július 29.        Magyar Nagydíj, Hungaroring

    augusztus 26.        Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps

    szeptember 2.        Olasz Nagydíj, Monza

    szeptember 16.    Szingapúri Nagydíj, Szingapúr, Marina Bay

    szeptember 30.    Orosz Nagydíj, Szocsi

    október 7.        Japán Nagydíj, Szuzuka

október 21        USA Nagydíj, Austin

    október 28.        Mexikói Nagydíj, Mexikóváros

november 11.        Brazil Nagydíj, Interlagos (Sao Paulo)

    november 25.        Abu Dzabi Nagydíj, Yas Marina



Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top