• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Trackwood drift fesztivál 2014 – a meglepetések versenye

Rengetegen várták a driftért rajongók közül, hogy ismét megnyissa kapuit a Trackwood drift fesztivál. A külföldi pilóták az izgalmas máriapócsi pályát, a magyar versenyzők az erős autókkal és hihetetlen tudással rendelkező EEDC-s ellenfeleket, míg a több ezer néző azt a hihetetlen élményt várta és kapta, amit nem nyújthat más verseny, csak a Trackwood.


A pénteki edzésnap lezárásaként idén sem maradt el a városi felvonulás, valamint a gyönyörű máriapócsi templom előtti téren a versenyautók megáldása. Sajnos a szombati futamokon így is több olyan versenyző volt, akit vagy a szerencse, vagy a technika ördöge viccelt meg a legrosszabb pillanatokban. Így lett az idei Trackwood drift fesztivál a meglepetések versenye.

A szombati versenynapot a magyar drift utánpótlás legjobbjai nyitották, akik a street kategóriában érvényes szabályok alapján páros csaták nélkül, a nehezen lefűzhető, szűk kanyarokkal tűzdelt nyomvonalon küzdöttek meg egymással. A mostani hétvége során a Szlovéniából érkező Zan Golob fantasztikus versenyzéssel utasította maga mögé a magyar pilótákat. Ismét rajthoz állt Magyarország második drift pilótahölgye, Kovács Evelin, aki ismét bebizonyította, hogy nem ül háttal a volánnak. Bár Evelin mindent megtett, a dobogóra most nem állhatott fel. A Street kategória legjobbjai ugyanis ők lettek:

1. Zan Golob
2. Vinnai Zsolt
3. Traumberger Ákos

A Street kategória után a Pro kategória legjobbjai sorakoztak fel a rajtvonalnál, várva a csatára, bízva a győzelemben. Sok néző várta Kalydy Tamás és Varga Attila „Attis” összecsapását, hiszen a két pilóta a délelőtti edzés folyamán Zentai Attilával kiegészülve bemutatták, hogy milyen is az a hármas tsuiso. Tamás és Attila összecsapásának most azonban majdnem egy csúnya ütközés vetett véget. Az ügyes mentések, majd az újrahívás után végül a fiatal versenyző, Attis jutott tovább.

Izgalmas csatát hozott Temesvári Péter és Grózinger Zsolt harca is. Maguk a bírák sem tudtak elsőre dönteni, így egy újrahívást követően Grózinger Zsolti az első, míg Temesvári Peti a harmadik helyért küzdhetett meg a következő összecsapásban. Temesvári Péter ellenfele az ugyancsak E30-cal versenyző Varga Attila lett végül. Hiába fiatalabb, hiába rutintalanabb egy kicsit Attis, ez a nap az ő napja volt és megérdemelten állhatott fel éjjel a dobogóra.

Hihetetlen izgalmakkal, minimális távolsággal és őrült tempóval fémjelzett csatát hozott a 2013-as bajnok Grózinger Zsolt és a lengyel nemzetiségű Marcin Banowicz összecsapása. A nézők által Bánovics Marcsinak becézett pilóta minden volt, csak nőies nem: precíz versenyzéssel sikerült a dobogó legfelső fokára állnia. Így alakult ki a Pro kategória legjobbjainak sorrendje:

1. Marcin Banowicz
2. Grózinger Zsolt
3. Varga Attila

Ahogy leszállt az éj következett a magyar pilótákkal kiegészült EEDC mezőny tsuiso-sorozata. Sajnos nem csak az egész hétvégén szerelő Márton Zoltán „Lakyboy”, hanem az Ukrajnából érkező Alex Golovnya sem tudott Nissan 200SX S13-ával rajthoz állni műszaki gondok miatt. A többi pilóta ettől függetlenül gondoskodott arról, hogy a Trackwood drift fesztivál ismét felejthetetlen legyen.

Biztosan sokáig emlékeznek majd a nézők az 500 lóerős Nissannal induló Vladimir Marchenko és Gvido Elksnis összecsapására. A BMW E36 volánja mögött versenyző Elksnis annyira ráesett az előtte haladóra, annyira minimálisra próbálta csökkenteni a távolságot, hogy az ütközés elkerülése érdekében kiegyenesedett és így biztosította a továbbjutást az első helyen kvalifikált Marchenko számára.

Bár férfiasan küzdöttek, egyik magyar pilóta sem jutott be a legjobb négy közé. Zentai Sanyit a Litvániából érkező Ivo Cirulis, Kalydy Tamást Sak Sergei, míg Grózinger Zsoltit a magyar pro mezőnyt is legyőző Marcin Banowicz ejtette ki.

Hihetetlen izgalmakat és óriási meglepetést hozott a 780 lóerős BMW-t uraló Kristaps Bluss és a sokak által első helyre várt Pawel Trela összecsapása. A második tsuiso során azonban nem csak a csata, hanem az egész verseny is véget ért a 900 lóerős, 2JZ motorral szerelt Opel GT-vel induló Trela számára, ugyanis a megindítást követően orral belecsapódott a falba. Így már csak az volt kérdés, hogy ki lesz Bluss ellenfele a döntőben: Marchenko, vagy az RB25-ös motorral szerelt E30-cal versenyző litván Ivo Cirulis. Marchenko megállíthatatlannak tűnt és a magyarok üdvrivalgása közepette készülhetett Cirulis legyőzése után a döntő futamra.

Méltó befejezése volt e fantasztikus versenynek Vladimir Marchenko és Kristaps Bluss összecsapása. Marchenko az első hely elvesztését agresszivitásának és győzni akarásának köszönheti – de ki az, aki hibáztatná őt ezért. Így végül az EEDC dobogósai ők lettek a máriapócsi katlanban:

1. Kristaps Bluss

2. Vladimir Marchenko

3. Ivo Cirulis


Az idei csaták is igazolták azt, hogy a Trackwood drift fesztivál nem egyszerűen egy verseny, hanem már fogalom. Minden, ami drift: izgalmas csaták, óriási szögek, profi pilóták, több száz lóerős autók és több ezer driftért rajongó néző. Tartsatok velünk jövőre is!

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top