• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

KOE: A döntőben vesztett csatát Grózinger Zsolt

King of Europe Drift EB 

A King of Europe Drift EB tököli futamán nagyot küzdöttek a magyar pilóták és remekül helyt álltak. Grózinger Zsolt egészen a döntőig menetelt, ahol a mezőny legerősebb autóját vezető izraeli Adam Frank ellenében maradt alul.
 
 

Volt miért visszavágni a magyar pilótáknak, hiszen az EB sorozat első Bélkő hegyi versenyén nem sok babér teremt a mieinknek. A hétvégi tököli reptéren megtartott fordulóra jó előjelekkel készülhettünk, hiszen a mezőny nem csak külföldi, de magyar versenyzőkkel is bővült. A pálya nyomvonala viszonylag egyszerűnek tűnt, ugyanakkor a gyors tempó miatt nem volt könnyű ráautózni a drift értékelésénél számításba vett igen fontos érintési pontokra. A sebességrekord elmaradt, azonban a hétvége leggyorsabb megindítása így is 140km/h-s volt, ami azért nem semmi valljuk be. 

A kvalifikáció a hazai pilótáknak kiválóan sikerült, legjobban a pontosságáról jól ismert Kerényi Ádám teljesített, aki 2.-ként végzett, így bizakodva várhatta a páros csatákat. Sajnos azonban az EB pontállás éllovasa és a verseny egyik legnagyobb esélyese mégis feladni kényszerült a versenyt. A vasárnap délelőtti edzésen elpukkant ugyanis az M5 kompresszoros erőforrás és rendesen telelocsolta olajjal a pályát. Nem sokkal rá Francesco Conti a hegyi futam győztese is bosszúsan vonult le a depóba, neki egy dugattyú figyelt ki jobban a kelleténél.
 
 
Mielőtt azonban folytatnánk a legjobbak küzdelmével, tegyünk említést a Drifted OB SemiPro és Street kategóriájának versenyéről, hiszen itt is komoly mezőny verbuválódott össze. Minden elismerést megérdemel a hazai bajnokság szervezősége, akik a Drift autósport fejlődéséhez a kitalált lebonyolítási rendszerrel komolyan hozzájárulnak. Az amatőrnek nevezhető Street kategória külön pályát kapott, a bajnoki versenyt követően a pilóták pedig egész nap gyakorolhattak tovább. Az autók között találunk komolyan megépített többszáz lóerős vasakat és az izraeli drift iskola tanoncai is ebben a bajnokságban szerepelnek. Az így kialakult nemzetközi mezőnyben a futamot végül Bimbó József nyerte meg, őt követte a román hölgy Ramona Rusu, míg harmadik lett Daniel Rubinstein Izraelből.
 
 
A SemiPro vagy félprofi bajnokság lassan alig tér el a legrangosabb osztálytól. Ebben a sorozatban szintén páros csatákkal dőlnek el a továbbjutások sorsa és egyre gyakrabban láthat a közönség nagyon komoly kiélezett csatákat. A dobogó harmadik fokára Fajt Ferenc állhatott fel, aki a Skyline gépsárkányát néha olyan szögben dobta keresztbe, amit még a profik is megirigyelhetnek. A döntő csatában Vígh Csaba ugyan alul marad a kis E30-as BMW-vel, azonban a bajnoki pontállásban átvette a vezetés ifj. Zángó Zoltántól. A korábbi éllovas joggal lehet bosszús emiatt, de talán enyhítő körülményként veheti számításba, hogy épp a verseny győztesétől Blahota Norbertől szenvedett vereséget még a legjobb 16-ban. Norbi némi meglepetésre terelte egészen a döntőig a Volvo szívvel megáldott Sierrát, ugyanakkor fejlődése jól látható, így győzelme teljesen megérdemelt.
 
 
No de térjünk vissza Európa legjobb pilótáihoz, akik között a magyarok minden elismerést megérdemelnek. A legjobb 16 közé kis híján minden hazai pilóta bekerülhetett volna, de a kvalifikációs eredmények miatt kialakul párosítás miatt sajnos több esetben is egymással kellett küzdeniük. Nem lehetünk azonban ez miatt elégedetlenek, hiszen Szántó Nikolett, Grózinger Zsolt és Nagy Róbert is sorra gyűjtötte a skalpokat. Niki sajnos az elődöntőig már nem jutott el, egy visszahívásos csata után ugyanis alulmaradt az angol bajnokság egyik legnagyobb alakjának tartott Steve Biagioni ellenében. A mátészalkai vagány Grózinger Zsolt, valamint a hétvégi nyomvonal megálmodója Nagy Róbert „Biggy” viszont tovább menetelt, de pechünkre a döntőbe jutás sorsát egymás között kellett lerendezniük. Egyik szemünk sírt a másik nevetett, de így legalább biztos volt, hogy két magyar is küzdhet a dobogóért. Sajnos Biggynek ez nem sikerült, ugyanis Biagioni kitartóan és agresszív stílusban küzdött a sikerért, így felért a dobogó 3. fokára. Grózinger Zsoltra is komoly feladat várt, hiszen a mezőny legerősebb autóját kormányzó izraeli Adam Frank ellen kellet bizonyítania. Talán az összpontosítás hiánya, talán a nagy izgalom, vagy ki tudja miért, de Grózi elkottázta az első kanyart és kicsúszott a pályáról, így a fordított felállású összecsapásnak már nem volt sok tétje. Zsolt ugyan beleadott apait anyait, de meg kellett elégednie a szépen fénylő 2. hellyel.
 
 
Összességében tehát elmondható, hogy remek hétvégén vagyunk túl, a King of Europe csapata is nagyon elégedett volt a lebonyolítással, így jövőre szinte biztosak lehetünk abban, hogy hasonlóan két fordulóra tér vissza Magyarországra az EB futamsorozat mezőnye.
 
További képek és videók a rendezvényről: Kattints IDE!

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top