• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Neuville behúzta az utolsót a rivális csapat hazájában 

Japán Rali riportja

  1. november 10-13.

 

 

A korábban világbajnokká koronázott Toyota számára álomszerű lett volna egy győzelem hazai raliján, Japánban. Az álmok azonban nem mindig válnak valóra. Az Akropolisz Ralit követően ugyanis a Felkelő Nap országában is elsőként ért célba Thierry Neuville. A második hely is a Hyundaijé lett, Ott Tanak egy ezüstérmes hellyel búcsúzik csapatától. A dobogó utolsó helyére a helyi hős, Takamoto Katsuta állhatott fel. Elégedett lehet a japán, hiszen ez volt pályafutása harmadik dobogós helyezése.

 

Az időjárás végül az utolsó napon volt a legnagyobb beszédtéma, hiszen nem lehetett tudni, hogy délután esni fog-e és azt sem, hogy melyik abroncs lenne a legjobb választás a nap folyamán. Miközben a győztes belga esőre készült, a walesi pilóta nem. Utóbbi egyáltalán nem vitt magával esőgumit. Kezdetben ez Evans előnyére vált, nagyon gyorsan hajtott, de egy helyen túl szélesen vette be a hajtűkanyart és összeszedett egy defektet. Az utolsó előtti szakaszon leszakadó eső viszont a Hyundai-pilóta kezére játszott. Neuville a rali kezdete óta kemény harcot vívott Elfyn Evans-szel, de a Toyota versenyzője defektje miatt csak az ötödik helyen ért célba. 

 

„Nagyszerű érzés. Nem volt egy egyszerű hétvége, az egész év nem volt egyszerű. Mindig remek ily módon zárni a szezont. Keményen kell dolgoznunk a tél során, hogy jól felkészüljünk a jövő évre. Mindenkinek köszönök mindent.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta. 

 

Ott Tanak nem tudott csapattársa közelébe férkőzni, de egy problémamentes futás után második lett. Az észt pilótát a helyi hős, Takamoto Katsuta követte a harmadik helyen.

 

A címvédő világbajnok Sebastien Ogier ért célba negyedikként egy újabb navigátor, Vincent Landais oldalán. A nyolcszoros világbajnok csütörtökön az élre állt, de egy defekt a pénteki nap elején elrontotta az egész hétvégéjét. Ezután leszegett fejjel küzdött, s miközben egy ponton még utolsó is volt, végül a felért a mezőny elejére, a negyedik helyre.

 

Az a Gus Greensmith ért célba Evans mögött hatodikként, aki Görögországban állt rajthoz utoljára. Nem kapta könnyen a helyezését, autójának meghibásodásai hátráltatták menetelését.

 

Gregoire Munster drámával kezdte a ralit, az éjszakai szakaszon elsodort egy padot a parkban. Később azonban nem csak első Rally2 dobogós helyezését szerezte meg, de első Rally2 győzelmét is Japánban. Összetettben a hetedik lett a luxemburgi pilóta. 


Fotó: AmberPR

Az első tizet három finn pilóta, Teemu Suninen, a Rally2 bajnoki címet szerző Emil Lindholm és a volt Forma-1-es pilóta, az idei japán bajnok Heikki Kovalainen zárja. 

 

Érdekes módon a Power Stage győzelmet pályafutása során elsőként az a Craig Breen húzta be, aki új navigátorával még péntek reggel kicsúszott az útról és nekicsapódott az útszéli korlátnak. 

 

A világbajnok Kalle Rovanpera nem a csúcson fejezi be első győztes szezonját. Az első tízen kívül ért célba a finn pilóta. Többszöri hibázása, autótörése miatt büntetéseket szedett össze és még defektje is volt.

 

A legrosszabbul mégis Dani Sordo járt, akinek még pénteken lángra lobbant az autója és porig égett. Szomorúan zárult a szezon a spanyol pilóta számára.

 

A hibrid-éra első szezonja ezennel véget ért. A következő év a tradicionális aszfaltos Monte-Carlo Ralival veszi kezdetét 2023. január 19-22.-én és egy új helyszínen, Szaúd-Arábiában ér majd véget decemberben.

 

2022-es Japán Rali eredménye

 

  1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:43:52,3
  2. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 2:45:03,4
  3. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:46:03,6
  4. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:46:15,9
  5. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 2:47:57,4
  6. Gus Greensmith (GBR) Ford Puma Rally1 HYBRID 2:47:59,7
  7. Gregoire Munster (LUX) Hyundai i20 N Rally2 2:51:43,1
  8. Teemu Suninen (FIN) Hyundai i20 N Rally2 2:52:04,7
  9. Emil Lindholm (FIN) Skoda Fabia Evo Rally2 2:52:17,9
  10. Heikki Kovalainen (FIN) Skoda Fabia Rally2 2:52:52,1



 Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top