• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Neuville a görög dobogó tetején

Akropolisz Rali riportja

  1. szeptember 8-11.



Neuville a görög dobogó tetején

Hyundai sikersztori

 

Thierry Neuville idei első győzelmét szerezte az egyik legnehezebbnek tartott ralin, az Akropolisz Ralin, vasárnap. A Hyundai meseszerű hétvégét zárt azzal, hogy a dobogó második és harmadik fokára is pilótái állhattak. Ott Tanaknak nem sikerült zsinórban harmadszorra is nyernie, s éppúgy, mint 2021-ben, idén is a második hellyel és az érte járó trófeával távozik Görögországból. Dani Sordo nem volt rossz választás a hétvégére. A spanyol pilóta tavalyi negyedik helyezését fejelte meg ezzel a bronzérmes hellyel. 

 

„Nehéz szezon van mögöttem, felszabadulás, hogy végre győzni tudtunk a nagyon nehéz belga hétvégét követően. A legfontosabb most mégis az, hogy a három dobogós hely a csapaté lett, s sok év után végre megszereztük a teljes dobogót.” – szögezte le a versenygyőztes belga pilóta.

 

A Hyundai csodás hétvégéjét beárnyékolta a csapaton belüli csapatutasítások körüli feszültség. Kalle Rovanperáról, a Toyota egyéni világbajnoki címre esélyeséről pilótájáról hamar kiderült, hogy küszködik a görög murván. Így Ott Tanak az egyéni koronára esélyesként lépett előre. Ha Neuville előtt végzett volna, akkor hét extra pontot tudott volna bezsebelni a hétvégén az észt. Nem így lett, mivel a Hyundai Motorsport elnöke, Sean Kim közbeszólt és utasította Neuville-t és Tanakot, hogy tartsák pozíciójukat. 

 

Tanak megnyerte a Power Stage-et, amivel öt extra pontot gyűjtött. Rovanpera lett ugyanott a második, emiatt Tanak 53 pontra csökkentette hátrányát a világbajnokságban a finnhez képest. Neuville további 23 ponttal van leszakadva a harmadik helyen. Az eddig eléggé gyengélkedő Hyundai szintén ledolgozott lemaradásából a Toyotához képest. Jelenleg 63 pontos hátrányban van a Toyota mögött három versennyel a szezon vége előtt.

 

Ott Tanak joggal volt dühös azután, hogy világbajnoki álma elé akadályokat görgetett csapata, vagy legalábbis nem segítette azt. Keserűen nyilatkozott, s szerinte a világbajnokságot tekintve nem volt jó ez a döntés. Szerinte csak akkor tekinthető annak, ha PR szempontokat vesznek figyelembe, s most ez történt.

 

Bár a szombat és a vasárnap teljes egészében a Hyundai napja volt, a pénteki napon az M-Sport dominált. A csütörtök esti szuperspeciális szakaszt Neuville nyerte, de pénteken az összes szakaszon Sebastien Loeb ért célba elsőként. 

 

Mikor azonban túlment egy hajtűkanyaron, csapattársa, Pierre-Louis Loubet megnyerte ralis pályafutása első szakaszgyőzelmét és az élre állt. Még egyet győzött, majd az utolsó szakaszon ismét Loeb győzedelmeskedett. Loubet-nak nem volt szerencséje, bal első defektet szedett össze, több, mint egy percet vesztett és visszaesett a hetedik helyre. Végül a negyedik helyen ért célba. 

 

Loeböt üldözi a balszerencse immár zsinórban harmadik raliján. A kilencszeres világbajnok autója technikai meghibásodása miatt fel kellett adnia a küzdelmet. Autója generátorával volt gond, s bár Loeb és női navigátora mindent megtett azért, hogy megjavítsa, kifutottak az időből és kénytelek voltak kiállni. Vasárnap aztán nem indultak el a Rally2 szabály alatt.

 

Craig Breen lett az ötödik, de nagyon nem indult jól a rali számára. Pénteken a negyedik szakaszon defektet kapott, s így ő volt az egyedüli Rally1 pilóta, akinek komoly problémával kellett szembenéznie aznap. Ezután azonban nagy sebességre kapcsolt, jó tempóban haladt és az ötödik helyre vitte célba Ford Pumáját.

 

Takamoto Katsuta volt a legjobb Toyota-pilóta. A japán a hatodik lett Görögországban, de nem ment neki a versenyzés. Nem érezte jól magát az autóban, így nem is ment tempósan. 

 

Sokan kiestek, emiatt az első tízbe váratlan versenyzők is bekerültek. Emil Lindholm hetedik lett a Skoda Fabiával. A finnt Nyikolaj Griazsin, Alexandros Tsouloftas és Eyvind Brynildsen követte az első tízben.

 

Folytatás három hét múlva (2022. szeptember 29 - október 2.) a világbajnokságba visszatérő murvás Új-Zéland Ralival. 2012 után tér vissza ez a távoli verseny a Rali Világbajnokságba. A 2012-es versenyt Sebastien Loeb nyerte egy Citroen DS3 volánja mögött.



2022-es Akropolisz Rali eredménye

 

  1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 3:34:52,0
  2. Ott Tanak (EST) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 3:35:07,0
  3. Dani Sordo (ESP) Hyundai i20 N Rally1 HYBRID 3:36:41,7
  4. Pierre Loubet (FRA) Ford Puma Rally1 3:38:34,2
  5. Craig Breen (IRL) Ford Puma Rally1 3:39:01,0
  6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris Rally1 HYBRID 3:41:13,1
  7. Emil Lindholm (FIN) Skoda Fabia Evo Rally2 3:42:38,6
  8. Nyikolaj Griazsin (ANA ) Skoda Fabia Evo Rally2 3:43:14,7
  9. Alexandros Tsouloftas (GRC) Volkswagen Polo GTI Rally2 3:45:45,8
  10. Eyvind Brynildsen (NOR) Skoda Fabia Evo Rally2 3:45:48,7



Forrás: facebook.com/amberprkft/

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top