• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Riverside Baja 2019 - Péntek - Szombat összefoglaló

Valamennyi kategóriában hatalmas küzdelem után dőlt el, hogy ki nyeri a jubileumi, ötödik Riverside Baját, melynek méltó házigazdája volt Magyargencs

 

Zapletal megismételte tavalyi sikerét

 

Véget ért az immár ötödik alkalommal megrendezett Riverside Baja, ami a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság soron következő futama is volt egyben. A végeredmény valamennyi kategóriában a papírforma szerint alakul, hiszen az autósoknál a tavalyi sikere után idén sem talált legyőzőre a többszörös Dakar-induló Miroslav Zapletal, akinek Marek Sykora diktálta az itinert. A side by side kategóriában a lengyel Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz páros végzett az élen, míg a motorosoknál a szlovák Juraj Varga szerezte meg az abszolút győzelmet a magyar Soós Péter előtt.

 

Befejeződött a Tereprallye versenynaptárába 2014-ben bekerült Riverside Baja, és annak ellenére semmilyen gond nem merült fel a verseny két napja alatt, hogy az utolsó pillanatban a hét eleji zord időjárás és a rengeteg csapadék miatt át kellett tervezni a pénteki pályákat. Garamvölgyi Zoltán, a verseny főszervezője a verseny leintését követően elmondta, nagyon büszke arra, hogy a viadalon 53 rajtolt el pénteken délután, ami egyértelműen jelezte, az elmúlt évek legkomolyabb mezőnye versengett egymással.

 

Az autósok között a többszörös Dakar-induló, Miroslav Zapletal, Marek Sykora kettős győzött, mégpedig úgy, hogy a hét szakaszból ötöt megnyert. Végül 7 perc 50 másodperc előnnyel védték meg tavalyi elsőségüket Zdenek Porizek, Pavel Vaculik páros előtt, míg a harmadik helyre az első szakaszt fölényesen megnyerő lengyel Wlodzimierz Grajek, Piotr Brakowiecki ért oda, az ő hátrányuk 18 perc 38 másodperc lett az élen végzettekhez képest. Az autósoknál az idei Africa Race-t is teljesítő Varga Imre, Toma József duó lett a legjobb magyar induló, ők az abszolút 4. helyen végeztek, ugyanakkor kategóriájukban, a T1.2-ben elsőként teljesítettek. A TH kategóriában – dízel autók – lengyel siker született, Jacek Sobon és Rafal Jedrys 18 perc 19 másodperccel előzte meg a magyar Horváth Béla, Nagy Szabolcs kettőst.

 

A side by side kategória első két helyét kisajátították a lengyelek. Az első helyen a Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz páros végzett, előnyük 2:01perc volt az Artur Brzozowski, Maciej Piotr Albinowski kettős előtt. Ebben a kategóriában a legjobb magyar páros, Molnár Balázs és Molnár Gabriella végül felállhatott a dobogóra, ugyanis 8:44 perces hátrányuk ellenére a harmadik helyen végeztek. A motorosoknál hatalmas csatát vívott egymással a szlovák Juraj Varga, valamint a magyar Soós Péter (Korda Racing Kft), volt úgy, hogy holtversenyben állt egymással a két versenyző, míg végül Juraj Vargáé lett a győzelem, igaz, mindössze 4 másodperccel lett jobb Soós Péternél. A harmadik helyet a szlovák Jozef Oprchal szerezte meg, aki az első nap után még vezetett, ám a végén 8:37 perces hátránnyal végzett.

 

 

 


Az időjárás is kegyes volt a Riverside Baja szervezőihez, így szinte problémamentesen ért véget a verseny első napja

 

Zapletal uralja az autósok versenyét



Délután kettőkor elrajtolt a május 11-ig, azaz szombat estig tartó Riverside Baja, ami a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság soron következő futama. Az első három szakaszt követően eddig minden a papírforma szerint alakul, hiszen az autósoknál máris több mint egy perces előnyt szerzett a többszörös Dakar-induló Miroslav Zapletal, míg a side by side kategóriában a lengyel Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz, a motorosoknál pedig a szlovák Jozef Oprchal várja az élen a szombati folytatást, amikor hat szakasz vár majd a mezőnyre.



A Tereprallye versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, azaz a mostani verseny már az ötödik a viadal történetében. Noha az utolsó pillanatban a hét eleji zord időjárás és a rengeteg csapadék miatt az utolsó pillanatban még át kellett tervezni a pénteki pályákat, utólag nyugodtan kijelenthető, hogy semmilyen bonyodalmat nem okozott a változtatás.

 

Garamvölgyi Zoltán, a verseny főszervezője elmondta, annak ellenére megdőlt a verseny eddigi részvételi rekordja, hogy végül az előzetesen nevező 66 versenyzőből 53 rajtolt el pénteken délután. Ráadásul a hazai bajnoki viadalokhoz képest nagyon komoly mezőny gyűlt össze: 18 autó, 18 side by side, illetve 17 motoros és quados.

 

Az első nap nem hozott meglepetést, hacsak azt nem vesszük annak, hogy a motorosok tavalyi bajnoka, Kárpáti Péter versenygépe az első szakaszon kétszer is leállt, így a Laller Racing Sportegyesület versenyzője azonnal kiszállt a győzelemért folytatott harcból. A motorosoknál így a szlovák Jozef Oprchal áll az élen, előnye mindössze öt másodperc honfitársa, Bodor Róbert előtt, míg a harmadik helyen a szintén szlovák Jan Hudák várja a folytatást, igaz, neki már 1:14 perc a hátránya az elsőhöz képest. A legjobb magyar az első három szakasz után a 6. pozíciót megszerző Nagy Tamás az első napot követően.

 

A side by side kategóriát egyelőre kisajátították a lengyelek, már ami a legjobb helyezéseket illeti. Az első helyen a Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz páros áll, előnyük 17-17 másodperc az Artur Brzozowski, Maciej Piotr Albinowski, és a Marek Kubiczek, Artur Janda kettősök előtt. Ebben a kategóriában a legjobb magyar az első napot követően az ötödik helyen álló Kéry Szilveszter és Bartha Barbara, akiknek mindössze 58 másodperc a hátránya az élen állókhoz képest, azaz a szombati hat, hosszú szakaszon még akár a győzelemért is harcolhatnak.

 

Az autósok között a többszörös Dakar-induló, Miroslav Zapletal, Marek Sykora kettős vezet, előnyük már 1 perc 4 másodperc az első szakaszt fölényesen megnyerő lengyel Wlodzimierz Grajek, Piotr Brakowiecki előtt, akik mögött további egy másodperc hátrányban a szintén lengyel Pawel Molgo, Janusz Jandrowitz várja a szombati folytatást. Az autósoknál az idei Africa Race-t is teljesítő Varga Imre, Toma József a legjobb magyar induló, ők az abszolút 8. helyen állnak, ugyanakkor kategóriájukban eddig elsőként teljesítettek.

Természetesen a tereprallye szerelmesei számára nézői pontokat, időtervet, nevezési listát és minden hasznos információt a verseny hetében feltesznek a Riverside Baja hivatalos weboldalára – http://www.garzoneracing.com/en/races/riverside-baja-2019/ – és Facebook oldalára – https://www.facebook.com/riversidebaja/ –, és ezeken az oldalakon egyrészt nyomon követhetik a verseny aktuális állását, másrészt a nap végén videoösszefoglalókat is megnézhetnek a teljesített szakaszokról.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top