• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

A legnehezebb feladat

ERC San Remo Rally 2013.


Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna a tavalyi év után ismét indul a San Remo Rally-n. A már 55. alkalommal kiírt legendás olasz futam rendezői stílusos módon emlékeznek meg a verseny tradicionális mivoltáról. Bekerült a programba egy minden korábbinál hosszabb szakasz, amely a maga 55 kilométerével méltán számíthat a „2013-as ERC szezon legnehezebb feladata” címre.  


Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa, Puskádi János és Gódor Barna a horvátországi ERC futam után alig két héttel már a San Remo Rally pályáival ismerkedik. A gyönyörű környezetben, San Remo felett a hegyekben található szakaszokon szerencsére nagyon sok ismerős helyszín és momentum köszön vissza, ami komoly előnyt jelent ezen a nem mindennapi versenyen.

A tavalyi versenyzést követően az itinereket vagyis a pályák „rally nyelvre” fordított jegyzeteit Barna gondosan megőrizte és ezek nagy szolgálatot tesznek az idei felkészülésben, mivel többségében megegyeznek az előző évi útvonallal. Annak a kb. 10 – 15 kilométer új résznek a felírása szinte gyerekjáték ahhoz képest, hogy az itteni kanyargós, viszonylag alacsony átlagsebességű gyorsok mintegy három füzetet betöltenek és nem a vékonyabb fajtából.

A tavaly még „csak” 44 kilométeres pálya most is az első nap utolsó szakaszaként került a programba, viszont 55 kilométernyire növekedett. Ráadásul sötétben fog odaérni a mezőny és a várhatóan a körülmények is igen változatosak lesznek. A változékony időjárásnak köszönhetően igencsak észnél kell majd lenni ezen a kisebb versenynek is megfelelő gyorson. Az egyetlen könnyebbség, hogy napközben ugyanezen az útvonalon majd végighaladnak a versenyzők egy alkalommal, amikor három részre bontva, három gyorsaságiként teljesítik.

Jellemző a San Remo Rally-ra, hogy ebben az időszakban az őszi lombhullásnak köszönhetően az utakat helyenként milliónyi falevél borítja, ami nem arról híres, hogy ne csúszna nagyon. A sűrűbb erdei részeken így is szinte biztosan nedves lesz a burkolat, mivel a napokban is gyakran esik az eső és annyira meleg már nem várható, hogy a versenyre teljesen felszáradjon. Mindenképp izgalmas lesz a helyenként alig három méter széles úton versenyezni ilyen körülmények között.

Nem lesz egyszerű a megfelelő abroncsok kiválasztása, bár lehet, hogy mégis. Mivel csak kétféle keverék használható, a pályák hossza és a rengeteg kanyar miatt szinte csak a keményebb gumikkal van esély úgy körbe érni, hogy maradjon valami tapadás. Így is rengeteg kompromisszumra lesz szükség, annak érdekében, hogy ne legyen kaland az esetleg vizes részeken. A puhábbakra akkor lehet csak számítani, ha egyfolytában esik az eső.

A Puskádi – Gódor páros joggal bízhat rutinjában és összeszokottságában és már „csak” arra kell figyelni, hogy a stopperóra szempontjából előnyös tempós autózást megfelelő arányban ötvözzék a biztos célba érkezést ígérő helyenkénti óvatossággal. Kulcsfontosságú lesz a pontos itiner és annak megfelelő ritmusa, mivel egy-két jellemző szituáción kívül esély sincs arra, hogy a pályákra emlékezni lehessen versenytempóban.

Tavaly San Remo az IRC (Intercontinental Rally Challenge) sorozatot búcsúztatta, idén a folytatásban ERC futam lett. Könnyebb nem lett semmilyen szempontból, így jó esély van arra, hogy most is emlékezetes legyen.


Csökő Zoltán


Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY és az EUROSOL - HONDA Civic Type-R ezúton is köszöni Partnereinek, Támogatóinak segítségét, akik lehetővé teszik, hogy a csapat e csodálatos helyszíneken és versenyeken részt vehessen itthon és az ERC sorozatban.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top