• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Monaco: a népszerűségi verseny győztese

Forma-1-es beharangozó

Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

  1. május 29.

 

 

Két héttel a barcelonai futam után következik a szezon legcsillogóbb helyszínén megrendezett Forma-1-es futam, a Monacói Nagydíj. A Monte-Carlo utcáin tartott futam talán a versenynaptár legfontosabbja, így soha nem hiányozhat abból. A nagy szponzorok vezetői mindig itt, ekkor adnak találkozót partnereiknek, így különösen fontos a csapatoknak, hogy jól teljesítsenek, megmutassák befektetőiknek, hogy jó helyre adták pénzüket. Felbolydul ilyenkor a Francia Riviéra, hiszen köszönhetően a Forma-1-es futamnak és az előtte rendezett Cannes-i Filmfesztiválnak, mindent elözönlenek a filmrajongók, celebvadászok és a Forma-1-es szurkolók.

 

A Spanyol Nagydíjjal elkezdődött a szezon európai része, s ezúttal nagy fordulatot hozott. Az eddig Nico Rosberg révén szuperbiztosan az első helyet hozó Mercedes mindkét autója kiesett, s a Red Bullal bemutatkozó Max Verstappen mindjárt meg is csípte az első helyezést. Ezúttal nem bakizott senki a maranellóiaknál, így a Ferrari mindkét pilótájával célba ért, Raikkönen lett a második, Vettel pedig a harmadik. Ezt a sikert elhomályosítja az tény, hogy a fő vetélytárs Mercedes kiesése miatt sem tudtak a piros betontorpedók győzni, köszönhetően nem túl fényes időmérős szereplésüknek.

 

A Mercedes válságértekezletet hívott össze még a helyszínen, Barcelonában, azután, hogy két autója az élen haladva egymásnak karambolozva esett ki. A vezetők igyekeztek tenni arról, hogy ez a blamázs, még egyszer ne fordulhasson elő, különösen ne a soron következő Monacói Nagydíjon. Ez az a futam, amelyet tavaly már harmadszorra nyert meg Nico Rosberg. 2015-ben, a triplázás nem csak saját ügyességének volt köszönhető. Sokáig úgy volt ugyanis, hogy Lewis Hamilton viszi haza a győztes trófeát, de csapata rossz döntésének köszönhetően végül a bronzérmes hellyel kell beérnie a címvédő pilótának.

 Fotó: Amber PR

Érdekes lesz a hétvége során megnézni, hogy hogyan tud élni a friss lehetőséggel egy nagy siker árnyékában a Red Bullhoz frissiben igazolt Max Verstappen. 2015-ben ugyanis a monacói futam kissé andalító kétharmadát követően a hollandnak köszönhetően élénkültek fel az események. A fiatal tehetség ugyanis annyira belelendült abba, hogy a mezőny élére tör, hogy a nagy haladás során egy sor sikeres előzés után rosszul mérte fel Romain Grosjean kielőzésének lehetőségét. A Sainte Devote kanyarban belement autójával a francia Lotusának hátuljába és kitört kerekű autójával egyenesen a pálya széli falba csapódott autója orrával. Emiatt 16 körrel a verseny leintése előtt ki kellett küldeni a pályára a biztonsági autót.

 

Verstappent segíthetné az új fejlesztésű Renault-motor is Monacóban, de most még nem egyértelmű, hogy annak bevetését előrébb hozzák-e, s Kanada helyett esetleg már most a hétvégén segítik-e a Renault-motoros pilótákat. A Spanyol Nagydíjat követően a csapatok nagy része ott maradt a katalán pályán az első szezon közbeni tesztelésre. Akkor Verstappen végzett az élen a második napon és a Forma-1 legújabb üdvöskéje nagyon elégedett volt az új motorral.

 

Érdekes momentum még a tavalyi futamról az, hogy az idén a Toro Rossóhoz a barcelonai futam előtt visszaküldött Danyiil Kvjat, Monacóban szerezte meg addigi Forma-1-es pályafutása legjobb eredményét, egy negyedik hellyel. (Ezt azóta túlszárnyalta és a Hungaroringen tavaly szerzett második hely az egyéni legjobbja.) A fiatal orosz pilóta a gyengélkedő Red Bullal nagyon szép teljesítményt tett le az asztalra, s mindjárt be is került az egyéni ponttábla első tíz helyezettje közé 17 ponttal. Kérdés, hogy idén is meg tudja-e mutatni a kétkedőknek a tudását azon a pályán, ahol már bizonyított korábban.

 

Monacóban debütál a Pirelli új ultralágy abroncsa, melyet lila színnel jeleznek majd. A három legpuhább abroncsát viszi el a hercegségbe az olasz gyártó: a lágyat, a szuperlágyat és az ultralágyat. A Mercedes két pilótája, Hamilton és Rosberg nagyon bátran választottak gumikat: tíz ultralágyat, két szuperlágyat és egy szett lágy abroncsot. Rajtuk kívül csak a két Red Bull pilóta, Ricciardo és Verstappen, valamint Kevin Magnussen a Renault-tól merte ezt meglépni.

 Fotó: Amber PR

A verseny és a pálya

 

A szűk és kacskaringós utcák miatt elég kicsi Monacóban az átlagsebesség, mégis a versenyautók helyenként 290 km/órás sebességet is el tudnak érni. Emellett itt nincsenek kavicságyak és a szűk pálya miatt nincs nagyon hely a hibázásra. Aki hibázik, az nagy árat fizethet, akár azt, hogy kiesik a versenyből. A motorerő ezúttal nem játszik különösebben nagy szerepet, de fontos lesz, hogy az autónak jó legyen a húzása a kanyarokból kijövet és ami még fontosabb, az autó jól vezethető legyen.

 

Technikai szempontból fontos, hogy a versenyautóknak nagy legyen a tapadása. A pálya finom tavaszi autóbeállítást igényel. A Grand-Hotel kanyar a verseny leglassabbja, amelyet nagyjából 40 km/órás sebességgel vesznek be a pilóták. A pálya leggyorsabb része a híres alagút, ahol a sebesség akár a 300 km/órát is elérheti.

 

A 78-körös Monacói Nagydíj május 29.-én 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 3,340 km, a teljes versenytáv 260,286 km. Pénteken nem lesz hangos a kikötő a Forma-1-es motorok zajától, mivel itt mindig csütörtökön tartják az edzést a csapatok.

 

2015-ben Nico Rosberg (Mercedes) nyerte meg a futamot. Ideje 1:49:18.420 volt. A második helyen Sebastian Vettel (Ferrari) ért célba, míg a bronzérmes hely Lewis Hamiltoné lett. A körrekordot Daniel Ricciardo (Red Bull) tartja 1'18.063-es időeredményével.

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top