• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Csomós vezet a Rally Hungary-n, Vincze a harmadik!

A Csomós Miklós, Bán Viktor kettős egyszerűen elképesztő teljesítményt nyújtott a Rally Hungary szombati napján, és 22.6 másodperccel vezet Mads Ostberg előtt. A harmadik dobogós helyről a magyar bajnoki címet már korábban megszerző Vincze Ferenc várja a folytatást. 

 

Csomós Miklós szinte hibátlan napon van túl, a szombati hét gyorsasági szakasz közül ötöt megnyert, és kétséget sem hagyott a szándékai felől. Ő ide azért jött, hogy megnyerje a versenyt. Nem mondta ki, hiszen ilyet kijelenteni azért elég nagy merészség, de „ráutaló magatartást” tanúsított. 

Ennek köszönhető, hogy viszonylag megnyugtató előnnyel vezet az abszolút értékelésben – ami korábban még sohasem fordult elő vele. A legutóbbi, cseh Európa-bajnoki futamon másodikként végzett, eddig ez a legjobb eredménye. Bízunk benne, hogy vasárnap ez múltidővé válik. 

„Fantasztikus volt ez a nap, sikerült végig uralni – mondta az esti szervizparkban Csomós, akinek Bán Viktor diktálja az itinert. – A szakaszok Eb-szintűek, ízig-vérig ralipályák, amelyek mentén rengeteg a néző, ami fokozza a hangulatot. Egyébként is jó a kedvünk, hiszen még sohasem volt olyan, hogy vezettünk az összetettben a zárónap előtt: huszonkét másodperc az előnyünk, úgy gondolom, ha nem történik nagyobb baj, akkor ezt be lehet osztani, úgyhogy szeretnénk vasárnap a saját tempónkban autózni és célba érni.”

A második helyért hatalmas csata zajlott a tavalyi és az idei abszolút magyar bajnok, Mads Ostberg és Vincze Ferenc között. A nap végén a norvég került lépéselőnybe, aki bár reggel alaposan megütötte az autója alját, ami miatt motorerőt is veszített az első körben, délutánra visszatalált a saját tempójához. „Az autó elejét alaposan megütöttük az első szakaszon, és szerintem valamit tönkre is tehetett ez a nagy ütés, mert azt éreztem, hogy a kocsi folyamatosan veszít az erejéből. Nehéz szakaszokon autózunk, de jó a ritmusunk és nagy csatát vívunk Vinczével. Persze, jobb lenne Csomóssal harcolni, de ő most tényleg nagyon gyors, a teljesítménye egyszerűen lenyűgöző. Holnap megyünk a szőlőföldekre, ami egy kicsit a német világbajnoki futamra hasonlít” – mondta Ostberg, aki előtt az egyik szakaszon átszaladt egy kutya, ami miatt szinte állóra kellett végeznie. Veszített néhány másodpercet, az állatvédők különdíját azonban kiérdemelné, ha létezne ilyen. 

 

Vincze Ferenc az első körben tartotta a lépést a korábbi WRC2-es világbajnokkal, hol egyikük, hol másikuk birtokolta a második helyet, a délutáni körre azonban felmelegedett az idő, és ez nem kedvezett a magyar versenyzőnek. 

„Elveszítettük a második helyet, de így sem lehetünk csalódottak, hiszen eredendően a top ötbe vártuk magunkat – nyilatkozta Vincze. – Szeretnénk megtartani a dobogós helyet, és persze ha esély adódik, előrébb kerülni. A bajnokságban sokat taktikáztunk, most nem akarok, olyan gyorsan akarok menni, ahogy az egészségi állapotunk engedi, mert sajnos mind a ketten megbetegedtünk néhány nappal ezelőtt, emiatt be is csúsztak apróbb hibák a nap folyamán.”

Erik Cais a reggeli szakaszon navigátora, Igor Bacigál kézjeleire volt kénytelen hagyatkozni, miután tönkrement az átbeszélő a Skodában, az itt gyűjtött időveszteség ellenére a cseh pilóta a negyedik helyet foglalja el az összetettben nyolc gyorsasági szakasz után. 

Miko Marczyk pénteken megnyerte a szuperspeciált, és remekül tartotta magát a top ötben egészen addig, amíg az utolsó szakaszon fel nem borult. Rácsúszott egy domboldalra, ami megdobta az autóját, és az árokban ért véget a versenye. A páros szerencsére sérülés nélkül megúszta az esést.  

Martin Sesks vette át az ötödik helyet a ralin, amelyet „tanuló versenyként” aposztrofált. 

A viadal egyik érdekessége, hogy élete első raliversenyét teljesíti a Zemplénben a túraautó-világbajnok Michelisz Norbert, aki számára rengeteg újdonságot tartogatott ez a nap. Sohasem ment még fák között, sem sötétben, és ahhoz sincs hozzászokva, hogy valaki a jobb egyből folyamatosan beszél hozzá. Ennek ellenére az első körben egyetlen apró hibát követett el 

„Az egyik kanyarba kézifékkel fordultam, megpördültem és lefulladtam, de szerencsére nem veszítettünk sok időt miatta – mondta Michelisz. – Az még mindig egy kicsit idegen számomra, hogy valaki folyamatosan beszél hozzám – az első teszten egyébként valósággal pánikba estem az élménytől – a lassú kanyarokban fel tudom dolgozni azt a rengeteg információt, amit kapok, a gyors részeken azonban sokszor csak bízom a szememben, az érzékeimben és próbálok nem kockáztatni.”

Michelisz a 11. helyen állt nap közben, ám az utolsó előtti szakaszon kapott egy defektet, amit a pályán kicserélt navigátorával, Tagai Róberttel, ám az időveszteség miatt visszacsúszott a 17. pozícióba. 

A Rally Hungary vasárnap négy gyorsasági szakasszal ér véget. 

 

RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 8. FUTAMA, NYÍREGYHÁZA

Abszolút sorrend 8 gyorsasági szakasz után: 1. Csomós Miklós, Bán Viktor (magyar, Skoda Fabia Evo) 1:05:55.6, 2. Ostberg, Barth (norvég, svéd, Citroen C3) 22.6 másodperc hátrány, 3. Vincze, Percze (magyar, Skoda Fabia Evo) 32.8 mp h.




Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top