• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

GRYAZIN A GYŐZELEMRE HAJT, HERCZIG DOBOGÓRA ÁLLNA HAZAI FUTAMÁN

Nikolay Gryazin vezet a Rally Hungary első valódi versenynapjának végén, míg Herczig Norbert jó úton jár afelé, hogy hazai közönség előtt dobogóra állhasson az FIA rali Európa-bajnokság újabb akciódús napja után.

Hét gyorsasági szakasz után a Gryazin, Aleksandrov kettős 25,8 másodperccel vezet Herczig előtt. Mads Østberg remek hajrájának köszönhetően beférkőzött a top háromba, és 2,6 másodperc az előnye a magyar bajnoki címvédő Hadik András előtt. Efrén Llarena hét szakasz után az ötödik helyen állt, de korai rajt miatt kapott 10 másodperces büntetése azt jelenti, hogy Miko Marczyk átvette tőle ezt a pozíciót annak ellenére, hogy a 4. gyorson a kardán meghibásodása lelassította őt.

Az ERC bajnoki címére pályázó Andreas Mikkelsennek is akadtak problémái az első nap hetedik helyéig vezető úton. Miután reggel leküzdött egy motorgondot, a Toksport WRT Skoda-pilótájának egy jobb első defekt okozott további lemaradást a 7. gyorsasági szakaszon. Mivel a napi bónusz pontokat csak az első öt versenyző kapja meg, Mikkelsen egyelőre nem tudta bebiztosítani az Európa-bajnoki címét riválisaival, Llarenával és Marczykkal szemben.

"Volt némi problémánk a motorral – mondta Mikkelsen a reggeli gondjairól. – Nem tudom pontosan mi volt a baj, de alapvetően kevesebb volt az erő [a harmadik és a negyedik szakaszon], örülök, hogy végül tudtuk folytatni a versenyt. Jó mérnökeink vannak, akik jó videókat küldtek nekünk, így tudtuk, hogy mit kell keresnünk, de teljesen magunkra hagyatva nem biztos, hogy tudtuk volna, mit kell tennünk. Keményen fogjuk nyomni a gázt, de gondolnunk kell a bajnokságra is, szóval meg kell találnunk az arany középutat."

Egyetlen momentumot leszámítva a 4. gyorsaságin Gryazin számára nagyobb probléma nélkül telt el a nap, ami azért is nagy szó, mert az orosz most debütál a Rally Hungaryn, ennek ellenére jó esélye van arra, hogy megszerezze második ERC-győzelmét ebben a szezonban.

„Mennünk kell tovább, úgy, ahogy eddig, ugyanakkor észnél kell lenni, mert itt nagyon könnyű defektet kapni – mondta Gryazin. – A szakaszok ismerete nélkül nagyon nehéz, mert nagyon szűkek a pályák, nem tudod, hol lehet levágni. Ha túlságosan nyomod a gázt, nagyon könnyű kicsúszni a kanyarokban, és összetörni az autót. Nem az a legfontosabb, hogy minden szakaszon a leggyorsabb legyél, hanem megbízhatóan kell autózni."

A magyar szurkolók nagy örömére Herczig Norbert a második helyről várhatja a vasárnapi szakaszokat. „Érdekes, hogy amikor az első gyorsasági szakasz célja előtt három kilométerrel megkaptuk azt a defektet, tudtam, hogy időt veszítünk majd vele, de nem csüggedtem, valahogy az járt a fejemben: ez is a hétvége része – mondta Herczig. – És így is lett, a következő szakaszokon nagyon jó időeredményeket autóztunk, nem tett kárt semmiben sem a defekt. Igaz, utóbb nagyon óvatosak voltunk azokon a pályaszakaszokon – itt a murvás részekről beszélek –, ahol rajta lehetett veszteni. Nehéz verseny ez, de fantasztikus érzés a magyar nézők előtt versenyezni, behallatszik az autóba a buzdítás, és nagyon jól esik az a szeretetözön, amit kapunk. Ebben a nagyon erős mezőnyben bárki örülhet, ha az első ötben végez, de itthon, hazai szurkolók előtt számunkra a cél a dobogó, és még most is tartom: vasárnap este ott szeretnék lenni. Az se lenne baj, ha a magyar Himnusz szólna, mert az azt jelentené, hogy nyertünk.”

Annak ellenére, hogy a 3. gyorsaságin defektet kapott, Javier Pardo az ERC2-ben zsinórban ötödik győzelmére pályázik, miután a Suzuki Motor Ibérica-beli csapattársa, Joan Vinyes kiesett az első helyről, amikor a 6. gyorsasági szakaszon letért az útról és megsérült a Swift R4lly S felfüggesztése, majd kiesett.

Ken Torn vezet az ERC Junior kategóriában az M-Sport Poland Ford Fiesta Rally3-mal, Jon Armstrong az ERC3/ERC3 Junior kategória éllovasa, Martin Rada pedig az Abarth Rally Cup legjobbja eddig, miután egy elektromos probléma lelassította Dariusz Polońskit a 7. szakaszon. Paulo Soria vezeti a Clio Trophy by Toksport WRT sorrendjét, de Andrea Mabellini a harmadik helyen közeledik a bajnoki címhez.

 

Amellett, hogy az ERC különböző kategóriáiban is eldőlhet a bajnoki cím (de ott még van hátra egy futam a Kanári-szigeteken), a magyar bajnoki cím sorsa egészen biztosan eldől.

És matematikailag még hárman is esélyesek arra, hogy megszerezzék. Egyelőre Mads Ostberg áll a legjobban közülük ezen a versenyen, hiszen jelenleg harmadik az abszolútban, de negyedikként ott van mögötte a bajnoki címvédő és a pontversenyben jelenleg is vezető Hadik András. Hadik egész nap hatalmas csatát vívott legfőbb ellenfelével, Csomós Miklóssal, és az időeredmények azt mutatták, hogy a trónkövetelő ifjú pilóta nagyon „felszívta magát” erre a hétvégére, még az Eb-menőket is meg-megcsipkedte, ám azután egy defekt keresztülhúzta a számításait – veszített két percet, ami egy ilyen kiélezett küzdelemben nagyon sok.

Főleg, ha Hadik az ellenfél, aki hozzászokott az ilyen nehéz helyzetekhez, és azt is pontosan tudja, hogyan kell beosztani az előnyt.

„Nehéz nap volt, szerencsénk volt, hogy mi nem kaptunk defektet – mondta Hadik. – Most úgy látom, a beállításokkal lehet, hogy elrontottam valamit, mert egy kicsi hiányzik a tempóból, de most már nem változtatok rajta, mert nem akarok kockáztatni. A biztonságra kell törekedni, Ostberg felőlem megnyerheti a bajnoki futamot, én a murvás részeken továbbra is óvatos leszek.”

Folytatás vasárnap 7 gyorsaságival, köztük a nagyon népszerű nyíregyházi városi szakasszal.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top