• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Egyből egy

Véget ért a 2020-as Rali Európa-Bajnokság második futama, a Lettország nyugati régiójában murvás pályáknon megrendezett Rally Liepāja. A 46 benevezett páros között egyetlen magyarként ott voltak az Érdi Rallye Team versenyzői is, Ifjabb Érdi Tibor és navigátora Kovács Szabolcs. A késve kezdődött EB szezont a kétszeres ERC2 bajnok autóval, a Mitsubishi Lancer Evo X-zel kezdték meg. Nem is akárhogy...
 
Érdiék nem bízták a véletlenre a bemutatkozást, a Liepāja Ralit megelőző felkészülés a többszörös helyi lett bajnok – Janis Vorobjovs - közreműködésével történt, így a verseny előtti hivatalos tesztet követően a tökéletesre hangolt autóval várhatták a pénteki szabadedzést.
 
A cél az volt, hogy elkerüljék a rajtsorrend választásból fakadó szombat reggeli pálya takarítást, így a kvalifikáció célját megelőző 300 métert visszafogott tempóval autózták. Be is jött a terv, aminek következtében kiváló rajthellyel és tiszta pályákkal kezdődhetett Ifjabb Érdiék számára a megmérettetés.
Szombaton délben ragyogó napsütésben indultak a versenyzők a Talsi körüli pályákra, ám a szinkronban zajló Miskolc Raliról szörnyű hír érkezett. Versenybalesetben életét vesztette Tóth Zsolt navigátor, ami az egész csapatot érzékenyen érintette.
 
„Amikor meghallottuk ezt a szörnyű hírt, libabőrös lett a kezem, de tudtam, hogy Szabival minket a sporttársi becsület kötelez és innentől kezdve Zsoltért is kell versenyezzük.” – mondta Ifjabb Érdi.
 
Így hát nem teketóriáztak, Érdiék rögtön az első körben magukhoz vették az ERC2 kategória vezető pozícióját és +9.7 másodperces előnyt autóztak ki. A Talsi repterén lévő kihelyezett szervizt követően tovább nőtt Érdiék előnye, az első versenynapot maximális pontszámmal és 100%-os teljesítménnyel zárhatták.
 
Az időjárás vasárnap is kegyes volt az EB mezőnyéhez, ennek következtében a magyar alakulat +2:06.4 percre növelte előnyét a hazai pályákon versenyző Ainārs Igavenš-szel szemben. A második napi nagy szerviz előtt azonban a Mitsubishi motorja elkezdett egy henger kihagyással működni, tehát szervizidő hiányában eképp kényszerültek kimenni a végső, 41 kilométeres körre.
 
„Folyamatosan fogyott a két perces hátrányunk, ALS nélkül és a tempót visszavéve kellett Tibinek használnia az autót, ráadásul az utolsó gyorsaságin kétszer is leállt a motor, szóval Tibivel végig azon izgultunk, hogy a beíróhoz érjünk.” – emlékezett vissza a vasárnapi izgalmakra Szabolcs.
Végül Fortuna a kegyeibe fogadta a magyar párost, sikeresen behozták a versenyautót a célba és megnyerték az ERC2 kategóriát, mellyel elhozták a bajnokságban oly sokat jelentő napi pontokat is. A pontversenyt két futam után az olasz Zelindo Melegari vezeti tizenöt pont előnnyel, mögötte az orosz Dimitriy Feofanov, akiket Ifjabb Érdi követ a harmadik helyen 40 bajnoki ponttal. A Rali EB szeptemberben az Azori-szigeteken folytatódik.
Az Érdi Rallye Team a lettországi győzelmét Tóth Zsolt emlékének ajánlja. Nyugodjék békében!
 
Fotó: Cseh Gábor

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top