• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Vaskó Dominik: Az újdonság erejével

Régóta várt pillanat jön el ezen a hétvégén a Bánkuti Motorsport legifjabb pilótája, a 12 éves Vaskó Dominik életében, hiszen először fog pályára gördülni egy rallycross versenyen új Peugeot 206-os versenygépével.


Az idei szezonnyitón, a húsvéthétfői, RabócsiRing-i rallycross parádén Dominik 19 induló közül az abszolút 9., géposztálya 6. helyén végzett a Magyar Kupa mezőnyében, ám ezt a versenyt még nem saját autójával, hanem egy bérelt Opel Astrával teljesítette, ami a rajtoknál rendszeresen kidobálta az egyes sebességi fokozatot, így Dominak ilyenkor az utolsó helyekről kellett visszaküzdenie magát, amennyire tudta. Így is becsülettel helytállt, és összességében büszke lehet első felnőtt OB-futamán elért eredményére.

De! Valójában csak most, a Nyirádi Motorsport Centrumban rendezett második fordulóval kezdődik meg számára az igazi bajnokság. Végre elkészült ugyanis új Peugeot 206-os versenygépe, amivel ugyan a télen több amatőr versenyt is teljesített már és nyert meg, ám akkor még egy széria utcai motor volt benne, aminek a helyére azóta egy 1,6-os, körülbelül 160 lóerős épített versenymotor került be. Ezt sem aszfaltszaggatásra tervezték feltétlenül, de próbálták olyan erősre és főképp megbízhatóra megépíteni, amennyire csak a költségvetés engedte.

519

Emellett az autó futóműve és kormányzása is teljesen megváltozott azóta, hogy Domi utoljára vezette, így kis túlzással a színén kívül minden új lesz számára az autóban. A motort teljesen más tartományban kell használni, a váltóval sokkal finomabban és pontosabban, ugyanakkor gyorsabban lehet és kell váltani, és még sok-sok ilyen apróság van, amire bár próbálták a 12 éves tehetséget előre felkészíteni, de valójában a mostani versenyen kell majd berögződnie az új mozdulatoknak.

Elsősorban ez lesz számára a cél ezen a nyirádi versenyen, ahol 26 vetélytársa között kell majd helytállnia. Nagy szó lenne abszolútban már a top10-be kerülni is egy ilyen népes mezőnyben, de Domi a lelke mélyén nyilván ennél is jobb szereplésben bízik. A Rallycross Challenge Europe nagymenőinek jelenléte pedig további inspirációt és motivációt adhat neki a folytatásra, hiszen hosszabb távon ő is a nemzetközi porondon szeretne vitézkedni.

 

518

 Vaskó Dominik - versenyző

 „Nagyon várom már a nyirádi versenyt, hiszen végre az új Peugeot 206-osommal indulhatok egy rallycross futamon. A RabócsiRingen még egy bérelt Opel Astrával álltam    rajthoz, az sem volt olyan rossz, de azért ez lesz az igazi! A nyirádi pályát kedvelem, és izgalommal tölt el, hogy ezen a hétvégén a Challenge teljes mezőnye is itt lesz. Nagyon  jó érzés, hogy egy ilyen sok versenyzőt felvonultató, nagyszabású versenyre készülhetünk. Köszönöm Gábornak az eddigi patronálást, és nagyon remélem, hogy a csapat    segítségével mielőbb én is elindulhatok a „nagyok” között, egy nemzetközi sorozat futamán.”

 

 

 

 

 

 
 

517 Id. Bánkuti Gábor – csapatvezető

 „Annak ellenére, hogy ismét egy nagy kihívás előtt áll, Dominak semmilyen terhet nem kell cipelnie. Neki nem most, „első bálozóként” kell bizonyítania. Tudjuk, hogy  tehetséges, szoknia kell még az új autót. Az, hogy télen több rali jellegű versenyen már indult vele, az nagyon hasznos volt, de ez most egész más. Nem beszélve arról, bár a  nyirádi pálya igazán élvezetes nemcsak a néző, de a versenyző számára is, de egyben nagyon nehéz is. Itt egy kör hibátlan teljesítése még egy profi, tapasztalt versenyző  számára sem egyszerű feladat. Tehát Dominak ez a futam elsősorban a gyakorlásról kell, hogy szóljon, és ha emellett sikerül egy jó eredményt is elérnie, az csak hab lesz a  tortán”

 

 

www.bankutimotorsport.hu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top