• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Az első Szaúdi Nagydíj a frissen felhúzott pályán

Forma-1-es beharangozó

Szaúd-Arábiai Nagydíj, Dzsidda

  1. december 5.

 

A Mikulás hozza

Az első Szaúdi Nagydíj a frissen felhúzott pályán

 

Vadonatúj, soha nem használt, mi több, még be sem fejezett versenypályán állnak rajthoz a hétvégén a Forma-1-es pilóták. Na jó, a betoncsík készen van, a kiszolgálóegységek nem lesznek száz százalékosak az első nagydíjra. Szaúd-Arábia fel kívánja rakni magát az autósport térképre, így a Dakar Rali után Forma-1-es versenyt is rendez az Arab-öböl legnagyobb népességű országa. A Forma-1-es világbajnokság finisében vagyunk és még minden nyitott.

 

Mindjárt belépünk a naptári télbe és ebből a nagyon hosszú 2021-es szezonból még két futam hátravan. Abu-Dzabi nem hiába fizet nagy összeget az aktuális szezon utolsó futamáért, ha ott dől el a világbajnoki cím(ek) sorsa, már megérte a befektetés, s idén akár az is előfordulhat, hogy nem a mostani hétvégén, hanem a szezonzáró futamon dől el, melyik pilóta és melyik csapat viheti haza a 2021-es világbajnoki trófeát.

 

Többfajta forgatókönyv is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy az utolsó futamon és ne a mostani hétvégén dőljön el Max Verstappen első világbajnoki címe, vagy éppen Lewis Hamilton nyolcadik vb koronája. Nem a helyszín a lényeg ezekben a spekulációkban, hanem az, hogy hatalmas izgalmak közepette dőljön el, hogy hogyan zárul ez a maratoni harc az ifjú tehetség és a hétszeres világbajnok veterán között. Ha Lewis Hamilton nyer Dzsiddában a hétvégén, és Max Verstappen a második helyen fut be, s egyikőjük sem viszi haza a leggyorsabb körért járó egy pontot, akkor mindössze egy pontnyi lesz a különbség -a holland javára - kettőjük között és az utolsó futamon várhatóan hatalmas nézettség mellett dől el, hogy ki lesz a világbajnok. Amennyiben Hamilton győzelme mellett elviszi a plusz egy pontot is, akkor pontegyenlőség mellett rajtolnak majd el a december 12.-ei szezonzáró futamon. Ha mégis a mostani hétvégén dől el az egyéni világbajnoki cím sorsa, akkor előmikulás ajándékként kapják azt a Forma-1-es rajongók és a szezonzáró már csak levezetése lesz a szezonnak.

 

Nem rendeztek Forma-1-es futamot a Szaúd-Arábiai Nagydíjat megelőző vasárnap, mégsem maradtak hír nélkül, egy nagyon szomorú hír nélkül, a Forma-1-es rajongók. Sir Frank Williams, a Williams Forma-1-es istálló alapítója életének 80. életévében elhunyt. A Forma-1-es legenda 1977-ben alapította csapatát és 2012-ben adta át a csapatvezetést lányának, Claire Williamsnek. Bár a napi munkákban nem vett részt ezután, de a Forma-1-et követte. 2020-ban eladták a családi tulajdonban lévő csapatot a Dorilton Capitolnak, egy amerikai üzletvezetési tanácsadó cégnek, de a csapat megtartotta a történelmi Williams nevet.

 

A verseny és a pálya

 

A versenypályát Herman Tilke vállalata tervezte meg a Forma-1 szakértői csapatával együtt, akik a Google Earth-t hívták segítségül a lehetséges pályakinézetek kialakításakor. Gyors pályát terveztek, ahol a várható átlagsebesség 252 km/óra lesz, s amely Monza után a második leggyorsabb pálya lesz 2021-ben. Azt viszont elmondhatja magáról, hogy ez lesz a leggyorsabb utcai pálya. A legeket folytatva itt található a legtöbb kanyar, összesen 27. 

 

Ez a helyszín csatlakozott azok közé, ahol lámpafényes futamot rendeznek, így lehetséges, hogy ottani idő szerint fél kilenckor kezdődik a futam.

 

Az 50-körös Szaúd-Arábiai Nagydíj december 5.-én helyi idő szerint 20.30-kor (nálunk 18.30-kor) veszi kezdetét a Dzsidda Corniche pályán. A pálya hossza: 6,174 km, a teljes versenytáv 308,45 km. 

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/
Fotó: AmberPR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top