• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Baku: izgalmas, új helyszínen a Forma-1

Forma-1-es beharangozó

Európai Nagydíj, Baku (Azerbajdzsán)

  1. június 19.

 

 

A Forma-1-es versenynaptár igen sűrű az idei évben, így a nyári időszakban egymást követik a versenyek. A hétvégi kanadai futam után bizony gyorsan át kellett települniük a csapatoknak Európába, hogy ezen a hétvégén már Azerbajdzsán fővárosának, Bakunak igen érdekesnek és helyenként rendkívül szűknek ígérkező utcai pályáját térképezzék fel. Érdekesség, hogy 2012 után tér vissza ismét verseny Európa Nagydíj név alatt, s ez a pálya most nem egy ultramodern versenypálya lesz, s nem is a monacóihoz hasonlító utcai pálya, hanem e kettő keveréke. Egy biztos, ezt a pályát is ki kellett találni, s ez is a híres mérnök, Hermann Tilke keze munkáját dicséri.

 

A bakui futam szervezői nem bíztak semmit a véletlenre. Amellett, hogy a Forma-1-es autók néhol a monacói szűk utakat megközelítő terepen haladnak majd, a mezőny Baku történelmi helyeit is érinti, és több helyen 300 km/órás sebességet is megközelíthetnek a versenyautók. A versenyre látogatóknak nem adnak lehetőséget az unatkozásra sem. Pharrell Williams, Enrique Iglesias koncert és egy sor híresség teszi még vonzóbb célponttá ezt a helyszínt.

 Fotó: Amber PR

A pilóták többsége még Azerbajdzsánban sem volt, nemhogy a pályán, így tűkön ülve várják, hogy megszemlélhessék és kipróbálhassák az új pálya kihívásait. Fernando Alonso, mint a verseny hivatalos nagykövete, még márciusban bejárta a helyszínt és lelkesen nyilatkozott róla. Kérdés, a mezőny többi tagja miként fog vélekedni erről az új kihívásról.

„Nagy megtiszteltetés, hogy én lehetek az első Forma-1-es pilóta, aki ellátogathatott ebbe a csodálatos városba. Érkezésem óta nagy szeretet vesz körül. Nagyon lenyűgözött mindaz, amit ma láttam. Teljesen biztos vagyok abban, hogy a Baku City Circuit az idei Forma-1-es versenynaptár egyik legemlékezetesebb pályája lesz. Ahogy ez a gyönyörű város, úgy a pálya is sikeresen ötvözte a korszerűséget a múlt emlékeivel. Ahogy a pálya elnyúlik az Öreg Város falaitól a háttérben a Lángtornyokkal, jól példázza mindezt! Ami a versenyt illeti, izgatottan várom, hogy kipróbálhassam a tudásomat ezen a technikás pályán, főként azokban a szűk, kacskaringós kanyarokban. Alig várom, hogy nyáron rajthoz álljak itt.” – nyilatkozta tavasszal izgatottan a McLaren spanyolja, aki a versenynaptár leggyorsabb pályájaként aposztrofálta a bakui utcai pályát.

Ami az időjárást illeti, a kanadainál kedvezőbb és sokkal nyáriasabb időjárás fogadja a mezőnyt Bakuban. A hétvégére várható napos idő és 30 fok körüli hőmérséklet a megszokott ilyenkor a csapatok számára.

A verseny és a pálya

 

Az új pályákra rendszerint szimulátorokkal és fedélzeti kamerák által készített videókkal készülnek fel a pilóták. A hétvégi pálya ezek alapján elég nehéznek ígérkezik. Sok a szűk rész, de sok a gyors egyenes is, amely gyorsabbá teszi Monacónál. A Pirelli a szuperlágy, a lágy és a közepes abroncsokat viszi el Bakuba.

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top