• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Kiss Norbi kétszer a dobogón a Hungaroringen!

Tízezer néző skandálta extázisban a Hungaroringen, hogy „Norbi! Norbi! Norbi!”, úgy, hogy az ember hátán felállt a szőr… A kamionos Európa-bajnokság mezőnye 25 év után tért vissza a mogyoródi Formula–1-es pályára, és Kiss Norbert, aki szenzációs higgadtsággal nyerte meg a felszáradó pályán megtartott időmérő edzést, az első helyről várhatta a lámpa szabad jelzését. Azért nem írjuk, hogy az első rajtkockából, mert ugye a kamionoknál gördülő rajt van. 
 
 
Képek a versenyről: Kattints IDE!
 
 
Az Európa-bajnokság magyar címvédője lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a start után, ami azért jó, mert ha ez megvan, az embernek nem kell kockáztatni, elég 99.5 százalékot teljesíteni. Az is kiderült közben, hogy bár a Hungaroring elég széles, azért nem mindenkinek, mert ment a nagy lökdösődés, és persze akadtak koccanások, kicsúszások is. De szerencsére csak Norbi mögött…
 
 
„Remek érzés itthon nyerni. Szerencsére a rajtom nagyon jól sikerült, de utána is nagyon kellett koncentrálni, hogy ne kövessek el hibát. Nincs könnyű verseny, mert ebben a sportban minden megtörténhet. Örülök, hogy itt lehetek, leírhatatlanul jó érzés, hogy a sikeres és sikertelen évek után itt vagyunk, és ennyire szeretnek minket” – nyilatkozta Kiss Norbert, akit az ellenfelei láthatóan tisztelnek és kedvelnek is. 
 
 
Az Európa-bajnoki pontversenyben legfőbb riválisának számító Adam Lacko például azzal viccelődött, hogy kimondottan örült az esőnek, mert amikor vizes volt a pálya, akkor gyors volt, hogy viaskodjon a magyarral. „De aztán kezdett felszáradni az aszfalt, és Norbi megint előttem volt” – bökte oldalba a magyart a cseh. Szemmel láthatóan azonban nem sértetten, hanem inkább csak úgy zsörtölődve. 
 
„A Hungaroring nagyon nehéz, de élvezetes pálya – van elég hely a kamionoknak, ugyanakkor teljesen biztonságos is. A hatodik helyről indultam, mégis felállhattam a dobogóra, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Persze, ha körönként egy másodperccel gyorsabbak lennénk, akkor még boldogabb lennék” – nyilatkozta a német Jochen Hahn, az első verseny harmadik helyezettje. 
 
 
Néhány órával később következett a második, a fordított rajtrácsos verseny, amelyen Kiss Norbert a nyolcadik pozícióból várhatta a rajtot. Egészen elképesztő felzárkózást produkált, és az utolsó négy körben Stephanie Halmmal és David Vrseckyvel viaskodott a dobogós helyezésekért. Végül meg kellett elégednie a harmadik pozícióval, de talán ez is több, mint amit várni lehetett, hiszen ezen a pályán még versenyautóval sem könnyű előzni, nemhogy egy 5.5 tonnás, hatalmas monstrummal. 
 
„A rajtnál ezúttal nem sikerült pozíciót nyernem, ennek ellenére folyamatosan zárkóztam fel, és a végén már a dobogós helyekért viaskodtunk. Csakhogy David Vrsecky pályája és az én pályám egészen más, én a fékezési pontokon és a kanyar bejáratánál vagyok gyorsabb, ő meg a kigyorsításnál – ez lehetetlenné tette számomra, hogy előzési pozícióba kerüljek. Jó kis nap volt, másodszor is felállhattam a pódiumra, ami miatt rettenetesen boldog vagyok” – nyilatkozta Kiss. 
 
 
Nála talán csak egy boldogabb ember volt a depóban, a német Stephanie Halm, aki első nőként diadalmaskodott az Európa-bajnokság történetében. Sikeres volt ő eddig is, hiszen két francia bajnoki címet tudhat magáénak, de az Európa-bajnokságon futamot nyerni… Nos, az mégiscsak valami egészen különleges érzés. „Elsősorban versenyző vagyok, olyan, mint a többiek, és csak másodsorban nő, úgyhogy nem kell ezt túlragozni, de pokolian boldog vagyok amiatt, hogy sikerült nyernem. A rajt után próbáltam a lehető legtöbb előnyt gyűjteni, hogy kitartson a végéig, de még így is volt izgulnivalóm a végén, mert a fiúk nagyon jöttek. Azt hittem, gyorsabbak mint én, úgyhogy nyomtam a gázt, ahogy tudtam. Szerencsére kitartott az előny a végéig” – mondta Halm. 
 
 
A német hölgyön és a magyar hősön kívül még Vrsecky állhatott fel a dobogóra, annak is a második fokára. „Először vagyok itt, minden kör egy új tapasztalat számomra, mindegyikben találok valami újdonságot a pályával kapcsolatban, új irányokat, amelyeket még nem ismerek. Nagyon sokat kell gyakorolni, hogy valaki ezen a pályán gyors legyen, úgyhogy örülök ennek a második helynek” – nyilatkozta Lacko. 
A kamionos Európa-bajnokság hungaroringi futama vasárnap két további versennyel folytatódik. 
 
 
 
Képek a versenyről: Kattints IDE!
 
 
 
KAMION EURÓPA-BAJNOKSÁG, 25-26. FUTAM, HUNGARORING
1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 25:43.340, 2. Lacko (cseh, Freightliner) 7.713 mp h., 3. Hahn (német, MAN) 14.097 mp h., 2. verseny: 1. Stephanie Halm (német, MAN) 26:14.630, 2. Vrsecky (cseh, Freightliner) 0.527 mp h., 3. Kiss Norbert 1.286 mp h. 
Az Eb állása: 1. Kiss Norbert 406, 2. Lacko 313, 3. Hahn 297
 
 
 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top