• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Bodogán Motorsport: Veszprém Rallye 2014

A hétvégén a híres és igen kemény, mondhatni autógyilkos veszprémi murvás pályákon versenyeztünk. Magyarország talán legkeményebb murvás versenyének számít ez a futam, ahol igen csak embert próbáló körülmények vártak ránk. A csapatunk újabb taggal bővült Kis Csaba személyében, aki sokat segített az autó felkészítésében és a versenyhétvége alatti szervizelésekben is.

 

A hétvégére az autó megfelelően beállításra került, de sajnos tesztelni nem tudtunk már a verseny előtt, ezért csak bízni tudtunk a megérzésünkben és várni az első kilométereket, hogy kiderüljön mi is az igazság. Péntek este megérkeztünk a szállásunkra, ahol már meg is kezdődött a csapatösszetartás és a hétvégi tervek ill. célkitűzések átbeszélése. Másnap reggel megkezdtük a pályabejárást, majd jött a szokásos adminisztratív és a gépátvétel, ami a megszokott módon zajlott...(leszámítva egy apróságot, de most már azt is tudjuk, hogy a polikarbonát az nem plexi.) Az elmúlt napok szeszélyes időjárásának köszönhetően a pályák talaja elég szélsőséges és változatos volt, amit természetesen próbáltunk a felírás során figyelembe venni, de nem lehetett tudni, hogy másnap mi is fog majd újra ránk várni.

Miután befejeztük a pályák bejárását és elkezdtük az esti sütögetést már meg is érkezett egy újabb kiadós felhőszakadás, ami kellőképpen eláztatott minket és egyben a pályákat is. Ezután viccesen, ahogy a GPS is mondaná jöhetett az újratervezés és a gumikérdés. Vasárnap eljött a várva várt rajt, majd 3 különböző gyorson 2 körben összesen 6 gyorsasági szakaszon több mint 80 versenykilométert és közel 330 km össztávot kellett teljesítenünk. A cél a cél volt, ahogy mindig is, továbbá, hogy gyűjtsük a verseny kilométereket és persze azért bíztunk egy jó eredményben is. Az első gyorson az erdőben felázott, mély és csúszós részek vártak ránk, úgyhogy ennek megfelelően kezdtünk, de azért próbáltunk rövid féktávokat venni és gyorsan autózni. Sajnos ennek az volt az ára, hogy három helyen is túlcsúsztunk, de azért így se lett rossz az első időnk.

A vigántpetendi gyors már a pályabejárás során is elnyerte a tetszésünket, így sikerült is egy jó időt mennünk rajta. Aztán következhetett a leghosszabb és egyben a legnehezebbnek vélt hajmáskéri katonai pálya, amihez nagy szükség volt a megfelelő koncentrációra és nem kevés bátorságra is, hogy az ugratós és helyenként bevállalós részeket is kellőképpen elmerje vállalni az ember. Sajnos ez a gyors sem sikerült úgy, ahogy a szerettük volna, helyenként még nem találtuk meg a pálya ritmusát, így ennek köszönhetően értékes másodperceket vesztettünk el bizonyos részeken. Az első kör végére így 1,3 másodperc előnyünk maradt a kategóriában és az abszolút 4. helyen fordultunk. Aztán a szervizben több teendő is akadt, de sikerült mindent orvosolni, így újult erővel vághattunk neki a második körnek.

A negyedik gyorson eltörött a motortartó bakunk aminek köszönhetően a balos kanyarokban többször is fennakadt a gáz. Ez néha javította a tempónkat és segített, néha viszont megnehezítette az elfordulást. Az autót bizonyos szakaszokon nehezebb volt az úton tartani és többet kellet vele „harcolni”, így vissza is estünk a kategória 2. helyére. Ettől függetlenül így is sikerült jelentősen javulni az előző köri időeredményünkhöz képest. Az 5. gyors előtt gyors kötözővel orvosolni tudtuk a problémát, majd a rajt előtt még az önindító is megadta magát, úgyhogy már a szakasz előtt kellőképpen megizzadtunk. Leérve a célba úgy éreztük, hogy jót mentünk, de az eredmény minket is meglepett, abszolút 3. időt mentünk Vigántpetenden és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kedvenc gyorsunk lett.

Az utolsó gyors előtt így már az abszolútban is a 3. helyen álltunk és akkor jöhetett a végső erő és bátorságpróba. A végére sikerült megtalálni a pálya ritmusát, ezáltal több helyen is értékes másodperceket nyerve nagyon sokat tudtunk javulni. Ennek köszönhetően megnyertük a kategóriát és a lada kupát is. Továbbá az abszolútban első két helyen versenyző párosnak műszaki és technikai problémája akadt aminek köszönhetően felértünk az abszolút 1. helyre is. Az egész hétvége történéseit figyelembe véve nagyon jó eredményt sikerült elérnünk és boldogan utaztunk haza.

Köszönjük a segítséget a szervizcsapatnak és a támogatóinknak!

 

Szerző: Papp Csaba

Forrás: www.ivanics.hu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top