• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Felturbózott jubileum

Mikulás Rallye 2013. 

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna számára a Mikulás páratlan ajándékkal érkezett. A pilóta 10 éves jubileumot „ült” az idei Mikulás Rallye-n, mivel 2003-ban versenyzett itt első alkalommal. A maradandó élményekre a 2012-es, 1.6 turbómotoros Ford Fiesta WRC volt a garancia, amivel Janiék kicsit körülnézhettek egy másik dimenzióban.





Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzői, Puskádi János és Gódor Barna tán még soha nem volt ennyire izgatott az év végi szokásos utolsó futama, a Mikulás Rallye előtt. Minden rallyeversenyző álma, hogy egyszer WRC autóval versenyezhessen, ami ebben a műfajban a legnagyszerűbb dolognak számít. Főleg egy ilyen korszerű modell, mint a Fiesta WRC, amelyből talán 10 darab fut jelenleg a Világon. Mindez ráadásul egy murvás talajú versenyen, ahol még nagyobb élvezetet jelent egy ilyen autóval közlekedni.

Már a verseny előtti rövid teszten kiderült, hogy a Fiesta tényleg erre lett kitalálva. Légpárnás járműként siklott a simának semmiképp sem nevezhető pályán a Sólyi erdőben, vadmacskaként ugrott a nem kicsi dobbantókon. Az autó vezetése már itt olyan élményt jelentett, amiben talán még sosem volt része Janinak. A relatív puha futómű ellenére hihetetlenül stabil volt az autó, könnyűnek tűnt megszokni, de ez ugyanakkor igen becsapós érzést eredményezett, mivel a tempót nem lehetett valósan érzékelni benne. A motorhang sem a megszokott Super 2000-es „ordítás” volt, mivel a Ford WRC-ben egy 1.6-os turbómotor kellemes durrogása biztosította a folyamatos magas adrenalin szintet.

A pályabejárás idejére fehér takaróba burkolózott Veszprém és környéke, de a verseny időpontjára a hónak már nyoma sem volt, maximum egy kis jegesedésre lehetett számítani, de még inkább sárra, mivel az időjárás kissé megenyhült. A Puskádi – Gódor páros előtt egyetlen cél lebegett: mindenképpen célba érni, azaz a lehető legtöbbet autózni ezzel a nem mindennapi járművel. Kockázatot vállalni semmi értelme nem lett volna, így Janiék úgymond a komfortzónán belül próbálták minden percét élvezni ennek a ritkán adódó alkalomnak.

Néhány meleg helyzet így is sikeredett, egy alkalommal a 3. szakasz végén Jutaspusztán egy jobbos kanyarban kicsit elúszott a Ford hátulja és egy partoldal dobta vissza az útra az autót. Ez a kis kaland egy bal hátsó lassú defektet eredményezett, de csak egy kis időveszteséget okozott. Szerencsére sem a futómű, sem más fontos elem nem sérült. A WRC-vel az élmény úgymond „mindent vitt”, a tempó is más, mint a megszokott Super 2000-es Skodával. Még ha csak néhány másodpercre is, de 190 km/óra felett autózni murvás pályán tényleg más dimenzió, nem beszélve a valószínűtlen stabilitásról és lassulásról.

Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen módon lehetővé tette ezt a felejthetetlen hétvégét a Ford Fiesta WRC-vel. Ki tudja, lesz-e még ilyen alkalom, mindenesetre a Puskádi – Gódor páros számára talán a legnagyobb élményt jelentette eddigi pályafutása során.



Csökő Zoltán



Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY és az EUROSOL - HONDA Civic Type-R ezúton is köszöni Partnereinek, Támogatóinak segítségét, akik lehetővé teszik, hogy a csapat e csodálatos helyszíneken és versenyeken részt vehessen itthon és az ERC sorozatban.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top