• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Rallycross és Drift Fesztivál 2015

Ha pünkösd, akkor rallycross, ha pünkösd, akkor drift. Ez a két sport évek óta kéz a kézben jár, a nézők, a pilóták és a drukkerek nagy-nagy örömére. Több, mint száz versenyző állt rajthoz ezen a hétvégén, hogy az általuk is oly nagyon imádott katlanban mérjék össze erejüket egymással.

 

Az égiek is kedvelhetik nagyon ezt a rendezvényt, hiszen csak az utolsó órákra kaptunk az aranyat érő májusi esőből. De kezdjük az elején, hiszen nagyon sok izgalmas pillanata volt ennek az adrenalinban gazdag hosszú hétvégének.

A szombati street futamok után vasárnap a semi-pro kategória pilótái küzdöttek meg egymással. A küzdelem nem csak a legjobbnak járó kupáért és elismerésért folyt, hanem a lehetőségért is, hogy a legjobbakkal mérethessék meg magukat. A semi-pro legjobb négy pilótája ugyanis összemérhette tudását hétfőn a pro pilótákkal a tsuiso csaták során.

A rallycrossosok legjobbjai kellően megalapozták a hangulatot a drift pro kategória döntő futamaira. A verseny bírái külön felhívták a figyelmet a nagy megindítási sebességre, a szoros és precíz lekövetésre, melyben ma még az esőtől nyálkás aszfalton sem volt hiány.

Elsőként a Romániából érkező Podar Alexandru és Nagyházi Lőrinc mérkőzött meg egymással. A csatát már az első kör eldöntötte, ugyanis az ideális ívről leeső román pilóta mellett nemes egyszerűséggel eldriftelt a magyar versenyző. A következő csatánál többször nem tettük volna a kezünket az autók közé, ugyanis Temesvári Péter kompresszorral megerősített BMW-je és Ládi Attila Suprája mágnesként vonzotta egymást. Ez a mágneses tér okozhatott gondot, hiszen Temesvári Peti autóját annyira magához húzta a Supra, hogy kénytelen volt egy pillanatra kiegyenesedni…

Őrült izgalommal várták a helyiek kedvenceinek futamait: Tasko Rodrigo Varga Attilával, míg Grózinger Zsolti a román pilótát legyőző Nagyházi Lőrinccel került párba. Tasko Rodrigot a fal, míg Nagyházi Lőrincet Grózi rutinja állította meg és küldte a vigaszágra.

Kérdéses volt sokáig, hogy a semi-pro kategória futamát megnyerő és ezzel a profikkal megmérkőző Semegi József rajthoz tud-e állni, ugyanis az edzés folyamán ő is közelebbről megismerkedett a hírhedt máriapócsi gumifallal. Az autó az utolsó pillanatban összeállt, Józsi szerelője olajos, sebes, remegő kézzel nézte végig a tesztkört. A tesztkör sikeres volt, az éles már nem, ugyanis az a fránya fal teljesen elvágta a továbbjutás lehetőségét Semegi József elől, és ezzel ellenfele, Szabó Szilárd került be a legjobb négy közé.

Nagyon ijesztő volt a falnak csapódó, majd azonnal füstölni kezdő BMW látványa. A profi csapat nem volt tétlen: a műszaki mentők és az orvosok is azonnal útnak indultak. A gumifal tetejéről leugrott egyik kedves sportbíró barátunk is, hogy minél gyorsabban segíteni tudjon. Sajnos a nagy sietségben rosszul esett, ő is megsérült; neki ezúton köszönjük meg a segítőkész munkáját és kívánunk jobbulást.

A verseny szervezői úgy döntöttek, hogy nem hagyják csaták nélkül a Top8-ból kiesett pilótákat sem, őket újra párokba sorolták és meg kellett küzdeniük az 5-8. helyekért. Miután Nagyházi Lőrinc és Semegi József is műszaki gondokkal küzdött, így egyetlen csata maradt ebből a négyesből: a két piros BMW, Temesvári Peti és Tasko Rodrigo harca. Annyira kiegyenlített volt a két versenyző csatározása, hogy csak a visszahívást követő futam hozta meg a döntést: Tasko Rodrigo beforgott, így ő maradt most alul ebben a küzdelemben.

A Top4 csatái közben szemerkélő eső úgy döntött, hogy megvicceli egy picit a versenyzőket és a nézőket. Az égieknek csalódniuk kellett: a driftért rajongók kinyitották ernyőiket és ugyanolyan örömmel várták, hogy kedvenceik megküzdjenek nem csak egymással, hanem az eső által korcsolyapályává változtatott aszfaltcsíkkal is. Grózinger Zsolti és Varga Attilamég megúszták szárazon, de Szabó Szilárd és Ládi Attila már komolyan harcolt a technikával, hogy jó legyen a kűr és ne legyen egyetlen piruett sem.

A Top4-be került pilótáknak a vizes, csúszós pálya sem okozott gondot: féken tartották a több száz lóerőt és rutinosan, nyugodt tempóban lekövették egymást úgy, ahogy az a drift-nagykönyvben meg van írva. Füst helyett esőfüggöny és őrült tapsvihar követte útjukat.

A hétvégi legjobbjai ők lettek:

Pro kategória
1. Szabó Szilárd
2. Grózinger Zsolt
3. Varga Attila
4. Ládi Attila

Semi-Pro kategória
1. Semegi József
2. Vinnai Zsolt
3. Kiss András
4. Kajdi Péter

Street kategória
1. Lovász Gábor
2. Onódi János
3. Farkas László
4. Kajdi Marcell

Találkozzunk legközelebb 2015. július 11-én és 12-én a Kiss The Wall Retro Drift Kupával egybekötött Ladaracing All Star Gálán itt, az imádott máriapócsi RabócsiRingen.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top