• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Ogier nyer, a VW ismét világbajnok

Wales Rali riportja

  1. október 27-30.

 

Tipikus brit időjárási körülmények között zajlott a hétvégén a Wales Rali, amelyen Sebastien Ogier ismét az első helyre hozta be autóját. A Volkswagen így egy ralival a szezon vége előtt ünnepelheti világbajnoki címvédését. A második helyen a végig kiemelkedő formában versenyző Ott Tanak ért célba a Ford Fiestával. A bronzérmes helyezés Thierry Neuville-é lett. Spanyolországhoz hasonlóan a két Hyundai pilóta, Neuville és Paddon szerezte meg a harmadik és negyedik helyezést.

 

Sebastien Ogier a két héttel ezelőtti Spanyol Ralin megszerezte negyedik világbajnoki címét, így ez a győzelem már csak hab a tortán a francia pilóta számára. Most az volt számára is a legfontosabb, hogy a Volkswagen is világbajnok legyen. „A legfontosabb célkitűzés számunkra az volt, hogy megszerezzük a gyártói világbajnoki címet, s nagy köszönetet kell mondanom a csapatnak, mivel az ő kemény munkájuk nélkül ez nem jöhetett volna létre.” – Ogier nyilatkozta a verseny végén.

 

Nem volt könnyű dolga a franciának a Wales Ralin. Rajtcél győzelemmel ért célba autójával vasárnap, de meggyűlt a baja Ott Tanakkal, a második helyezett észt pilótával. „Megmondom őszintén, nem volt olyan könnyű dolgom. Egész hétvégén nagyon nyomtam a gázt. Ott (Tanak) szinte repült. Nagyon kiegyensúlyozott volt és nem hibázott. Tökéletes ralit kellett mennem ahhoz, hogy legyőzzem őt.” – tette hozzá a versenygyőztes pilóta.

 Fotó: Amber PR

Ogier a pénteki nyolc szakaszból ötöt megnyert, de az utolsó szakaszon autójának áttétjével gondjai akadtak. Szombaton Tanak megindította rohamát és az első hat gyorsasági szakaszból négyen győzedelmeskedett, azonban Ogier az utolsó előtti szakaszon visszavágott. Az utolsó napot már nagy előnnyel nyitotta a francia, de Tanak folyamatosan nyomás alatt tartotta, s az utolsó nap a fordos az összes szakaszon nyert, így a Power Stage-en is.

 

Thierry Neuville kitűnő teljesítményt tett le idén az asztalra. Walesben sem volt ez másként. Remek időt futott a Hyundai-al. Most megszerzett harmadik helye is segíti megerősíteni második helyét az egyéni ponttáblán, amelyet Andreas Mikkelsentől vett át. „Nagyszerű hétvége van mögöttünk. Főleg azután, hogy nehéz hetem volt ezelőtt. Egy nagyon jó barátom meghalt egy szörnyű balesetben, így ezt a helyezést neki ajánlom.” – nyilatkozta szomorúan a belga.

 

Kris Meeke, a Portugál és Finn Rali győztese, kormányozta célba autóját az ötödik helyen. A brit pilótát Dani Sordo követi hatodikként. Jari-Matti Latvalának nem túl szerencsésen alakult a hétvégéje. A harmadik helyen autózott a finn pilóta, mikor autójának technikai meghibásodása miatt három percet vesztett és ezzel visszaesett a hetedik helyre. Őt az M-Sport pilótái, Mads Östberg és Eric Camilli követi a nyolcadik és tizedik helyen. A fordos szendvicsben a francia Stephane Lefebvre ért célba kilencedikként. Ez nem is olyan rossz eredmény a Citroennel hajtó pilótától, akinek ez volt az első versenye a németországi hatalmas bukását követően.

 Fotó: Amber PR

A WRC2 kategóriát a skodás Esapekka Lappi nyerte annak ellenére, hogy az első gyorsasági szakaszon „felmászott” egy fára. A második Pontus Tidemand lett Temmu Suninen előtt.

 

A Rali Világbajokság idén szokatlan módon Ausztráliában ér véget (2016. november 17-20.), gyaníthatóan azért, hogy csökkentsék az utazási és szállítási költségeket és kedvezzenek az újításra mindig kész ausztrál szervezőknek.

 

2016-ös Wales Rali eredménye

 

  1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:14:30,2
  2. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta RS 3:14:40,4
  3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:16:05,6
  4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:16:25,1
  5. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:17:05,4
  6. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:18:32,8
  7. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 3:18:58,5
  8. Mads Östberg (NOR) Ford Fiesta RS             3:19:08,5
  9. Stephane Lefebvre (FRA) Citroën DS3 3:21:42,4
  10. Eric Camilli (FRA) Ford Fiesta RS 3:22:49,5

 

A világbajnokság eredménye a Wales Rali után:

Egyéni

 

  1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport                 247 pont
  2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 143 pont
  3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 129 pont
  4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 126 pont
  5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 119 pont
  6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 110 pont
  7. Mads Östberg (NOR) M-Sport WRT   94 pont
  8. Ott Tanak (EST) DMACK WRT   82 pont
  9. Kris Meeke (GBR) Abu Dhabi WRT   64 pont
  10. Craig Breen (IRL) Abu Dhabi WRT                               36 pont

 

Gyártók

 

  1. Volkswagen Motorsport 355 pont
  2. Hyundai WRT 285 pont
  3. M-Sport WRT 154 pont
  4. Volkswagen Motorsport II 138 pont
  5. Hyundai Motorsport N 136 pont
  6. DMACK WRT 92 pont
  7. Jipocar Czech National Team 18 pont
  8. Yazeed Racing 4 pont

 

 

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top