• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

HERCZIG NORBERT, BACIGÁL IGOR: „A LEGJOBBAMAT KELL NYÚJTANI”

Sok-sok hét kihagyás után ül újra autóba a regnáló bajnok, Herczig Norbert. Számára nem babra megy a játék, az első métertől nyomnia kell, hisz Hadik Andrással az idei abszolút bajnoki cím legnagyobb esélyesei. Norbit kérdeztük, hogyan készül, mit forgat a fejében. Ugyan már biztos, hogy az 51. Aquaprofit Mecsek Rallye nem az utolsó futam az évben, de a Skoda Fabia pilótája akár már Pécsett bajnok lehet…

 

– Számomra az egyik legkedvesebb verseny a Mecsek-rali, ráadásul éppen egy jubileumhoz értem, hiszen huszadik alkalommal fogok elrajtolni a Mecsekalján. Hosszú idő, sok emlékkel, de az összesre emlékszem egytől egyig. Most hirtelen az jut eszembe, hogy 1997-ben milyen jót vívtunk Bútor Robival a Márévára–Pécsvárad szakaszon, ami idén ismét lesz, csak fordított irányba. Szenzációs pályának tartom – kezdi némi nosztalgiázással Norbi.

Bizony, húsz pécsi szerepléssel kevesen dicsekedhetnek a Mecsek-rali történetében. És Norbi még nem a befejezésen gondolkodik…

– Itt a pályák szélén mindig lelkes, hozzáértő nézősereg szurkol értünk. Annak kifejezetten örülök, hogy változatos programot és pályákat iktattak be a rendezők. A szakaszok remek gyorsaságik, a szombati feladatok közül nekem a pécsváradi a legkedvesebb, de talán az alsómocsoládi még jobban lázba hoz. Másnap egyértelműen az orfűi pálya tetszik, de mit mondhatnék az örök klasszikusra, a Camping és Árpádtető közötti útvonalra. Gyors, de nagyon élvezetes – bocsátkozunk kis elemzésbe Herczig Norbival.

– Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az első napot így széthúzták. Nyilván a versenyre koncentrálok, és azon belül is arra, mit csinálok egy-egy gyorsaságin, de ezt a teljesítményt az ember szeretné közönség előtt produkálni. Számukra a szombat nem lesz könnyű, de remélem, azért sokan kíváncsiak lesznek ránk. A vasárnapi programból kiemelkedik az orfűi körgyorsasági, ahová én sok szurkolót várok – érez együtt kicsit a szurkolókkal Norbi.

Aztán visszatérünk a húsz szereplés emlékei közé, amiből kérem, hogy egyet emeljen már ki. – Ez nehéz kérés. De így visszagondolva, egy 1999-es futamunk nagyon emlékezetesre sikeredett. Faltusz Péter ellen vívtunk egy Skoda Felicia Kit Carral. Az A/6-os kategória elsősége volt a tét. Verseny közben hengerfejes lett az autó, amivel még így is célba értünk. Ehhez egy helyi, komlói barátunk önzetlen segítsége is elengedhetetlen volt. Sandó Attila barátunk fel-alá rohangált a célok között, hogy mindig elegendő tömítő folyadékunk legyen, és ne essünk ki. Ilyen körülmények között megnyertük a versenyt, örök hála mindenkinek. De a történet még nem ért véget. Attila barátunk a versenyt követően eladta az autóját, majd az új gazdája másnap visszajött vele, miután megtalálta a tetemes mennyiségű megmaradt tömítő folyadékokat a kocsiban. Szegény komlói barátunk nem győzte kimagyarázni magát, hogy nem hengerfejes zsákbamacskát adott el, csupán nekünk segített napokkal azelőtt a versenyen – nevetünk így utólag a sztorin Herczig Norbival.

Bár a következő évben erre nem volt oka, hisz a Mecsek-ralit kihagyni kényszerült, és ez az egy futam, ami hiányzik a leltárból, ezért a 2017-es a huszadik megmérettetése itt.

– Számolgatunk persze, tisztában vagyunk a helyzetünkkel. Most már tudjuk, hogy lesz még egy egri futam is. De én, mint most is, mindig a következő versennyel foglalkozom csak. A legrosszabb szereplésünk a pontszámokat tekintve eddig a veszprémi futam volt, de ezzel ellentétben sportszakmai szempontok alapján nálam az élen áll. Amikor úrrá lettünk a bekövetkezett problémán, az azt követő teljesítményünk elfogadható volt – értékeli helyzetét Norbi, majd hozzáfűzi még:

– Szerencsés esetben Pécsett is ünnepelhetnénk bajnoki címet, hisz ha mi az álmunknak megfelelően szerepelünk, és Hadik András hatodiknál rosszabbul szerepel, akkor ez matematikailag megvalósulna. De ezzel nem foglalkozunk mélyebben, egyrészt nagyon erős a mezőny, nem könnyű az élen végezni, másrészt Hadik András aszfalton meg elég gyors. Így elsősorban csak magunkkal törődünk és meglátjuk ez mire lesz most elég – nyilatkozza sportszerűen Norbi.

– Igorral 2012 óta versenyzünk együtt és a két baranyai abszolút győzelmemet vele arattam. 2012 és 2014-ben is a leggyorsabbak voltunk így együtt. Ez lesz a hatodik közös versenyünk a Mecseken, összeszokott páros vagyunk. De hogy most mi lesz, majd vasárnap délután megmondom… – neveti el magát Norbi, aztán büszkén folytatja:

– A MOL-lal 2016 óta vagyunk kapcsolatban, de idén már a MOL-csapat teljes értékű tagja vagyok. Ez büszkévé tesz, de nem helyeznek nyomás alá. Viszont úgy gondolom, ha már a magyar autósportba ismét visszakerültek a csapatunk által, mint támogatók, akkor bizony az ő színvonalukon álló munkával kell az én teljesítményemnek is egyenesen arányosnak lennie. A közös sikert megalapozhatja a MOL Fuel RST üzemanyag, amit közösen tesztelünk, használunk és vezetünk be a piacra – zárja nyilatkozatát Norbi.

 

Forrás: mecsekrallye.hu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top