• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Három év szünet után megvan az első győzelem!

A 24. Veszprém Rallye-n megszerezte pályafutása első ORC futamgyőzelmét Maricsek Miklós és Bán Viktor. A Mitsubishis duó az ötödik futamon aratott sikerével a bajnokságban is átvette a vezetést, míg az MR Racing N csoportos Mitsubishis triója rengeteg viszontagság után, a 4.-5.-6. helyen végzett a 3-as kategóriában, a szezon legnehezebb futamán.

 

Az idei évben többször közel álltak az első helyhez, de egészen az ötödik versenyig várnia kellett az első ORC futamgyőzelmére a Maricsek Miklós és Bán Viktor alkotta kettősnek. Érdekesség, hogy a váci pilóta legutóbb, 2014 szeptemberében, Kassán nyert utoljára a saját kategóriájában ORB futamot.

 

„Úgy éreztem, hogy jól sikerült az első Kislőtér. Próbáltam pontos lenni, nem lógatni az esőben, de az idő nem azt mutatta. Másodszorra kicsit fölszívtuk magunkat, élveztük is, de még így is kaptunk 13 másodpercet Hevesi Pistitől. A Mitsubishi szuper volt, egyszerűen nekem kellett volna jobban felnőni az autóhoz, mert nagyon jól megállt féktávokon és elképesztően fordult, szóval a technika szenzációs volt.

Szombaton igyekeztem hamar lefeküdni, hogy kipihenjem magam. Megnéztem még egy-két belsőkamerás felvételt, mert Hegyesd és Vigántpetend eddig mumus volt számomra. Pisti elég nagy előnyre tett szert, de nem akartam feladni a harcot, úgy voltam vele, hogy nyomom a gázt aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Az ötödik szakasz után Hevesiék kiestek, így átvettük a vezetést. Sajnáltuk Pistit, de egyből azt néztük, hogy Órai Balázsék mennyire vannak mögöttünk. Kislődön pontosan autóztam, az egy biztonságos menet volt, kaptunk Balázstól négy másodpercet. Úgy gondoltam, oké, akkor most támadunk! Megnyertük a hátralévő két szakaszt és ezzel együtt a Veszprém Rallye-t is! Jó érzés nyerni, még el sem hiszem, mert múltkor is ott álltunk a siker kapujában, de akkor én hibáztam. Most csak tettük a dolgunkat, nem helyeztük nyomást magunkra és ez kifizetődött. Nagyon boldogok vagyunk, örülünk neki, hogy nyertünk!”

 

Osváth Péter és Répás Zoltán a verseny elejétől motorgondokkal küzdött, ennek ellenére a harmadik pozícióban zárták az első napot 8.9 másodperc hátránnyal Ifj. Cseh Vimos mögött.

 

„Melegedett a motor ezért másképp kellett használnom a kocsit, lendületesebben kellett vezetnem. Az első körben nagyon megzavart ez a probléma, folyamatosan a kijelzőt néztem, mert a víz hőmérséklete felment 110 fokig és hogy kiérjünk a gyorsaságiról, nagyon-nagyon sután mentem vele, rossz lett az idő is. Aztán kicsit átkonvertáltam magam fejben, hogyan kellene ezt az autót így használni. Próbáltunk kíméletesen, de gyorsan menni, igaz a versenyprogramot lekapcsoltuk, hogy kibírja a motor a verseny végéig.

Vasárnap a második kör elején fel tudtunk zárkózni a második helyre, aztán az utolsó előtti gyorson csináltam magunknak egy defektet. Egyszerűen kicsúsztunk és mivel le volt kapcsolva a versenyprogram, hiába álltam a gázon, egyszerűen nem húzott ki minket, nekicsúsztunk egy kőnek a hátuljával, ami a defektet okozta és megütöttük a hátsó futóművet is. Összetettben visszacsúsztunk a negyedik helyre. Utána hiába cseréltünk kereket, annyira bizonytalan volt az autó, hogy csak egy biztonságit jöttünk a Power Stagen, hogy legalább célba érjünk. Nagyon kellett volna nekünk a második hely, mert Miskának is technikai problémája volt és eléggé hátracsúszott szombaton. Ugyan előtte végeztünk, de az a két helyezés kellett volna, hogy a megfelelő különbség meglegyen közöttünk.  Most 19-re lapot húztam, ami ezúttal nem jött be.”

 

Az szinte biztos, hogy Matics Mihály nem így tervezte a 24. Veszprém Rallye-t navigátorával, Zejda Viktóriával. Már az első nap eldőlt, hogy a Mitsubishis páros nem, hogy a győzelemért, de még a dobogóért sem lesz harcban a bajnokság ötödik futamán.

 

„Kezdjük azzal, hogy az esőre abszolút nem számítottunk. Nyitott, puha abroncsokkal hajtottunk ki a szervizből, ráadásul nem is új gumival mentünk ki, direkt a teszten körülbelül 50%-os-ra elkoptatott abroncsokat tettünk fel, mert abszolút száraz, letisztult pályára számítottunk a Lőtéren. Mint, kiderült ez nem volt egy jó döntés. Nem tudtam mást csinálni, tisztában voltam vele, hogy végig kell vinni, és kész. Majd kimentünk a második körre és, ahogy elrajtoltunk, nem egész egy kilométer megtétele után megszűnt a fék a Mitsubishin, mert elszakadt a jobb hátsó fékcső. Onnan még egy pár száz métert tudtam menni pumpálósan, mire kipumpáltam az összes fékolajat, majd onnantól kezdve gyakorlatilag koppanó fékpedállal kellett teljesítenünk 20 kilométert. Több mint két percet vesztettünk, amivel gyakorlatilag véget is ért a versenyünk. A hatodik helyről kezdtük a másnapi folytatást és mindössze pár másodpercre voltak mögöttünk a többiek, előttünk viszont elég nagy volt az űr. Egyértelmű volt, hogy a kategóriában, akikkel harcolunk, azokat nem fogjuk tudni behozni. Tóth Tibit sikerült utolérni, de többre már nem tellett, így ötödikek lettünk Veszprémben. Hozzáteszem nem is nagyon feszegettem ezt a kérdést, még csak az hiányzott volna, beessünk valahova. Mentünk a saját tempónkba és a Power Stagen-en próbáltunk behúzni pár pontot, ami sikerült is, mert másodikak lettünk az utolsó szakaszon. Számunkra most ennyi volt ebben a futamban.”

 

Tóth Tibor és Papp György a szombati, Kislőtéren megrendezett szakaszra gyúrt igazán és a Mitsubishis páros nem is teljesített rosszul, hisz kevesebb, mint fél percre voltak a dobogótól. A második napi pályák nem igazán feküdtek a pilótának, ezért a verseny végén meg kellett elégedniük a hatodik hellyel.

 

„Az első nap, mikor leszakadt az ég, nem igazán estem kétségbe, mert jó gumival mentünk ki az első két gyorsra. Ahol sár volt, ott egy kicsit óvatosabban mentünk, de a második Lőtéren, amikor már száradt a pálya, akkor úgy éreztem, hogy egy jót mentünk. Elégedett voltam a teljesítményemmel az időeredménytől függetlenül. Volt még benne, de nekem tetszett, és a navigátorom, Gyuri is azt mondta, hogy ez így teljesen rendben volt. A másnapi tempós pályákon csak tapogatóztam, ott sokat is kaptunk. Sajnáltam, hogy az első Szentgál elmaradt, mert szerintem másodjára már jót tudtam volna menni. A másik két gyors abszolút nem feküdt nekem, ráadásul Vigántpetenden akkora volt a por, hogy még az egyenesekben sem tudtam, hogy merre menjek. Egyébként az egész hétvége nagyon tetszett, a csapat ismét kiváló volt, a hangulatra sem lehetett panasz és szuper érzés volt félig hazai pályán versenyezni!”

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top