• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

A versenynek mindig a célban van vége, vagy még azon is túl!

A Székesfehérvár Rallye első napján, a hirtelen jött eső szolgáltatta a legnagyobb izgalmakat, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a második gyorsnak a komplett mezőny kénytelen volt a kemény keverékű slick abroncsokon nekivágni, miután a váratlanul lezúdult csapadék korcsolyapályává változtatta az árkipusztai szakaszt. Az első kör így hírtelen túlélő versennyé alakult, majd a 3.- 4. szakaszon, a már felszáradó pályákon minden visszatért a megszokott kerékvágásba.

 

Hogy milyen lehetett kemény slickeken vizes pályán autózni? Tóth Tibor egy mondatban összefoglalta a szombati nap végén: „A legszívesebben a rajtból visszafordultam volna!” Nos a két gyorsaságis horrort sikeresen átvészelte az MR Racing csapata, hogy vasárnap, egy hosszú és meleg napon, leküzdve 110 gyorsasági kilométert, mind a négy egység megérkezzen a Székesfehérvár főtere mellett felállított célba.

 

A 3-as kategóriában idei harmadik győzelmét aratta Matics Mihály - Zejda Viktória kettős. A céldobogón még az N csoport másodikjaiként hajthattak át, de pár órával később kiderült, hogy a győztes Balogh - Deák duót utólag megbüntették, így Maticséké lett az első hely.

 

„A bajnokságot tartottuk szem előtt Székesfehérváron. Természetesen mindig a győzelem a cél, de ezeken a defektveszélyes pályákon arra koncentráltunk, hogy a lehető legtöbb pontot begyűjtsük, így semmilyen extra kockázatot nem vállaltunk. Inkább megelégedtem a második hellyel, főleg annak tudatában, hogy a második körben volt egy ötödik sebességi fokozatos megforgásunk. Megnéztük a logot, 130-cal tolattunk be a fák közé. Az autó leállt, még összeszedtünk pluszba húsz másodpercet és addigra már Janinak annyi volt az előnye, hogy nem volt érdemes tovább kesztyűznünk vele. A többiek messze voltak, így tényleg csak arra kellett figyelnem, hogy célba érjek. Taktikusan versenyeztünk, ami ezúttal kifizetődött, mert Baloghék utólagos büntetése miatt az ezüstérmünk arannyá változott.”

 

Az Osváth Péter - Tóth Zsolt kettős versenyét nem csak az eső, hanem egy korai defekt is megnehezítette, ami szétverte a Mitsubishi bal elejét, így Osiék a kategória negyedik helyéről kezdhették meg a felzárkózást a második napon.

 

„A vasárnapi első gyors még nagyon light-os volt, abban azért még volt bőven. A második szakaszon már elkaptam a fonalat és onnantól már jó tempóban autóztunk. Azt láttam, hogy Rongits Attila még befogható, a többiekhez pedig csak nagyon közel próbáltunk menni, hogyha defektjük van, akkor lőtávolban maradjunk. Rongót a 10. szakasz után előztük meg, sikerült ledolgoznunk vele szemben a 34 másodperces hátrányunkat, ráadásul az utolsó, Erő gyorson a második helyet is sikerült megcsípnünk, úgyhogy a defekt után tényleg sikerült kihoznunk ebből a versenyből a maximumot.”

 

Tökéletesen igaza van a balatonfüredi pilótának, hisz Balogh büntetése miatt nem csak Matics Misi, hanem Osi is előrébb lépett egyet az összetettben, így a harmadik helyett, a második pozícióért járó pontokkal térhetett haza Székesfehérvárról.

Tóth Tibor és Szabó József ötödikként végzett az N csoportban. Az MR-es legénység rögtön megforgott az eső áztatta gyorsaságin, majd a kezdeti bizonytalanságot követően egyre magabiztosabb teljesítményt nyújtottak a felszáradó pályákon.

 

„Vasárnap már minden ideális volt. Az elején lassan mentünk, mert nem ismertem ezeket a szakaszokat, de a végére rátaláltunk a tempónkra. Az utolsó kör már nagyon tetszett. Nagyvelegen kifejezetten jót jöttünk magunkhoz képest, Mikitől is csak négy másodpercet kaptunk, úgyhogy az teljesen jó volt. Sokat tanultunk, jövőre biztosan jobb lesz. Nagyveleg és Kincsesbánya nekem kifejezetten tetszett. A futam elején még nem volt 100%-os az itinerünk, minden körben belejavítottunk, de a verseny végére már ez is rendben volt, így gyorsabban és magabiztosabban tudtunk autózni.”

 

Maricsek Miklós és Bán Viktor káprázatosan kezdte a Székesfehérvári futamot. Ugyan az ORC-ben a nagy riválisuk, Hevesi István 12 másodperc előnnyel vezetett az első nap végén, de olyan komoly meccset vívtak egymással, hogy Maricsek Miki és a Pusztító is autózott egy-egy abszolút negyedik időt szombaton. Az MR-es egység az abszolút kilencedik helyen zárta az első napot. Vasárnap reggelre aztán jött a fekete leves, mert Mikiék pályaelhagyás miatt kaptak 9 perc büntetést, így visszazuhantak a mezőny végére. Bosszantó hiba volt, annak tükrében pedig különösen, hogy Hevesiék kiesését követően, könnyedén, majd másfél perc előnnyel megnyerték volna az ORC küzdelmeit, de mint tudjuk, a feltételes mód nem létezik a sportban, így a Maricsek - Bán kettősnek be kellett érnie az ORC 10. helyével.

 

„Egyszerűen nem szabad olyan hibát elkövetni, mint amit szombaton elvétettem. Mindössze 50-60 méterrel tértünk el az etap útvonaltól, ami már pályaelhagyásnak minősül, ezért megbüntettek minket 9 percre. Becsületből végigcsináltuk a második napot és nagyon büszke vagyok, hogy nem adtuk fel a futamot. Szereztünk pár pontot, ami az év végi elszámolásnál még jól jöhet. Megvolt a sebességünk, bár a vasárnapi teljesítményünkkel nem vagyok teljesen megelégedve, nem éreztem annyira a ritmust, mint az első nap. Szombaton egyértelműen gyorsabbak voltunk, lehet, hogy a második napi pályák feldolgozása nem sikerült tökéletesen, de lehet, hogy a büntetés is közrejátszott a teljesítményünkben. Székesfehérváron ismét bebizonyosodott, amit mindig mondogatok, hogy ígéretes részeredmények ide, ígéretes részeredmények oda, a versenynek mindig a célban van vége.”

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top