• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Iseum Rallye: takarító szerepkörben

A Matics - Zejda kettős a második, az Osváth - Répás páros a harmadik, míg a Tóth - Papp egység az ötödik helyet szerezte meg a 3-as kategóriában az Országos Rallye Bajnokság harmadik futamán, míg a Maricsek - Bán duó versenyének egy fa vetett véget a második nap a szezon első murvás megmérettetésén.

A Matics Mihály - Zejda Viktória és az Osváth Péter - Répás Zoltán kettősnek is részt kellet vennie az Iseum Rallye-t megelőző kvalifikáción. Pénteken az abszolút ponttábla első 15 párosa mérette meg magát és leggyorsabban választhatott magának elsőként rajtpozíciót a verseny másnapjára. Már a kvalifikációt megelőzően sejteni lehetett, hogy az MR Racing N-es Mitsubishikkel versenyző kettőseinek nem sok esélye lesz az R5-ös autók ellen, ami be is jött, így Matics Misi és Osi takarították a pályát a többiek előtt. Ez azért jelentett hatalmas érvágást az MR-es fiúknak, mert a közvetlen riválisaik a 15. pozíció után következtek, így komoly előnyre tettek szert velük szemben.

„A kvalifikáció miatt negyediknek rajtoltunk és nem tudtunk olyan gumival kimenni, mint Balogh Jani, vagy Rongó. Kellett egy köztes megoldást találnunk, ezért előre zárt abroncsot tettünk fel, hátra pedig nyitottat. Az első két gyors így nagyon zizis volt, óvatosan kellett mennünk. Tovább nehezítette a dolgunkat, hogy az első két kör között nem lehetett kereket cserélni. A harmadik körre viszont végre feltehettük hátra is a zárt abroncsokat, de hibáztam, mert kettő újat tettünk előre, és a két elsőt, amivel mentünk az előző két körben, felraktuk hátra. Ez azért volt hatalmas baklövés, mert a hátsó gumik már el voltak kopva, ezért rettenetesen csúszkált az autó hátulja, ami sajnos meglátszott az időeredményeinken.”
Maticsék nem adták fel és vasárnap az első kör végére 0.6 másodpercre megközelítették a második, Rongitsékat.

„Ekkor megint csak hoztam egy rossz döntést, mert túlzottan megnyitottuk az abroncsainkat. Rongó vágatlan gumikat használt, ami bejött neki a féktávokon, így Balogh Jani technikai problémáját kihasználva megszerezte a győzelmet, míg nekünk ezúttal be kellett érnünk a második hellyel. ”

Osváth Péter az 1-es rajtszámot választotta a kvalifikáció után, mert még soha sem rajtolt elsőként egy ORB futamon és mint mondta, az ő helyzetükben teljesen mindegy volt, hogy elsőként vagy másodikként takarítják a pályát a többiek előtt.

„Abba bíztam, hogy ha nem fúj a szél, akkor por megáll egy kicsit, de ezzel sem volt szerencsénk, mert szeles volt az idő. Az első körünk nagyon, nagyon rossz volt. Igazából az a baj, hogy az ember kibillen az egyensúlyból, mert a következő körben hiába volt sokkal jobb a pálya, nem hittem el, hogy az autó megáll azon a fékúton, amit előtte meg sem tudtam közelíteni. Szombaton gyakorlatilag végig egy kör hátrányban voltunk a többiekkel szemben.
A második nap próbáltunk mindjárt az elején sietni, aminek meg is lett az eredménye, mert megnyertük az első szakaszt. A harmadik gyorson volt egy kis malőr, mert Bodolaiék beesetek, ezért ott átlag idő kaptunk, ez nem kedvezett számunkra. Az utolsó előtti szakaszt megnyertük és a Power Stage sem volt rossz, mert hárman autóztunk 5 másodpercen belül. Végül harmadikak lettünk, ami ha figyelembe vesszük, hogy a kvalifikáció miatt mekkora hátrányba kerültünk, nem is egy rossz eredmény. Répás Zoltán egy kiváló navigátor, egy igazi profi, biztos vagyok benne, hogy sokat fog majd segíteni nekem az aszfaltos versenyeken!”

Tóth Tibor és Papp György az 5. helyen végzett a 3-as kategóriában. A Mitsubishis pilóta a helyezésükkel igen, az időeredményeikkel már kevésbé volt megelégedve.

„A Szombathely Rallye sosem volt annyira a szívem csücske, igaz, hogy murvás verseny, de a veszprémi pályákat jobban szeretem, mert ott nyílt téren versenyzek, ha hibázok olyan nagyon nagy baj nincs, de Szombathelyen, bent az erdőben rontani, na, az már egy más történet. Egy kicsit bizonytalanul, rátartással mentem. Az első nap még nem is volt annyira vészes, nem kaptunk olyan sokat, inkább vasárnap, amikor leesett az eső, egész egyszerűen nem találtam a féktávokat. A második nap nagyon sokat kaptunk. Az ötödik hely, még rendben is van, mert akik előttem végeztek, azok mind jobb pilóták és régebb óta is versenyeznek, viszont az időkülönbség, ami köztünk van igen csak tetemes, ezt kell még lefaragnunk. Az autó, a navigátor és a csapat teljesen hibátlan volt, nekem kell még fejlődnöm, hogy közelebb kerüljek a kategória elejéhez.”

Maricsek Miklós és Bán Viktor nagyon jól érezte magát az Iseum Rallye első napján. Elégedettek voltak, mert szombaton végig jól választottak gumit, egyenletes tempót autóztak végig és versenyben voltak Gyarmati Ariellel az első helyért. „Lőtávolon belül vagyunk, de raliról beszélünk, bármi megtörténhet. A hátrányunk ledolgozható, mi rajta leszünk, hogy sikerüljön” Mondta a szombat esti szervizben a duó navigátor tagja. Viktornak igaza lett, mert egy ralin bármi megtörténhet, de ezúttal nem volt szerencséje az R4-es Mitsubishivel száguldó párosnak.

„Ami a vasárnapi első gyorson történt velünk, az abszolút egy blamázs.” Vélekedett Maricsek Miki. Egy derékszögű kanyarban behúztam jobbra az autót, és hirtelen nekimentünk egy fának. Ki voltak vágva a bokrok, Viktor bemondta, hogy Jobb4, lassan, én meg gondoltam, hogy picit lehúzom szűkre, hogy minél hamarabb kigyorsíthassunk. Kis sebességgel neki kanyarodtunk ennek a fának, de és olyan szerencsétlenül kapta a kerekünk az ütést, hogy teljesen hátratolódott, kicsúszott a féltengely és nem tudtunk tovább menni. Ez abszolút az én hibám volt. Szomorú vagyok, mert nem jó kiesni, de három éve nem történt velem ilyen, és egyszer ennek is el kellett jönnie. Amúgy abszolút pozitív vagyok, mert murván is megvolt a tempónk, úgyhogy megyünk tovább, a Székesfehérvár Rallye-n pedig kijavítjuk a most elkövetett hibát!”

Aa

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top