• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Élvezetes verseny győzelemmel kiegészítve

MISKOLC RALLYE - BESZÁMOLÓ

 

Az Országos Bajnokság első futamára, Miskolcra látogatott a mezőny, ahol a Matics Mihály – Zejda Viktória páros megszerezte a kategória első helyét, valamint az abszolút értékelésben is a 12. helyen zártak. Jó pályákon, kisebb kalandokkal és problémákkal ugyan, de egy élvezetes versenyzéssel kezdték meg a 2017-es évet. Matics Misit kérdeztem a hétvége eseményeiről.

 

Hogyan készültetek az idei évre?
-Maradtunk a kategóriánkban, a Mitsubishit sem cseréltük le, a szokásos módon maximálisan felkészítettük a télen az idei szezonra. A célunk az lett volna 2017-ben, hogy visszaszerezzük a bajnoki címet Balogh Janiéktól, de ez most lehetetlenné vált, hiszen Janiék Skodára váltottak, megszöktek a kategóriánkból. Természetesen ettől függetlenül a célunk a kategóriánk első helyén végezni év végén is, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen nem gyenge most sem ez a kategória. Már most látszik, hogy többesélyes a bajnoki cím.

Milyen volt a felkészülés az év első futamára?
-Próbáltam ráhangolódni… itthon a belső felvételeket nézegettem itinerrel a kezemben. A verseny előtti teszt sajnos kimaradt, mert a kocsi nem készült el időben. Köztudott, hogy én nem szeretem a prológokat, de most kifejezetten örültem neki, hiszen ennek köszönhetően legalább mentem az autóval a verseny előtt egy kicsit. Nem jó, ha nincs tesztre már idő a futam előtt, hiszen az autón előjöhetnek a téli komoly felkészítés után mindenféle apró problémák, melyek akár a verseny feladására is kényszeríthetik az embert, de szerencsére mi most ezt megúsztuk.

Milyen volt így a prológ? Nézőknek autózás, tesztelgetés, vagy már az időeredményt is figyelted?
-Is-is- is! Túl sokat nem tudtam barátkozni az autóval, hiszen nem volt hosszú az a pár kör, ráadásul addig húzták, míg sötét is lett, lámpasort persze nem vittünk, de még így is jól sikerült. Nincs ugyan jelentősége a verseny végeredménye szempontjából, hogy milyen időt megyünk a prológon, de lélektanilag mégis van! Ha valaki már a prológon meg tudja picit nyomni, meg tudja nyerni, az a többieknek már fejtörést okoz, és ezzel én is így vagyok… nem tetszik, ha más nyeri meg előttünk.

Szombaton nem kezdtétek túl korán a napot…
-Nem, pedig lehet jobb lett volna. Nem kezdődött túl jól a nap, hiszen az első két kört úgy csináltuk meg, hogy egy bal első lassú defektünk volt, és nem találtuk a hibát. Már pénteken felszereltük a gumikat, majd amikor szombaton be akartuk állítani a nyomást, a bal első teljesen lapos volt. Azt gondoltuk, a felniben van a hiba, a Pirellisek szét is szedték, megragasztották a szélét, nem is engedett, de amikor kimentünk a következő gyorsra, már 6 tizedet megint leeresztett. Visszafújtuk, de elég nehéz volt így menni vele, hiszen a gyors háromnegyedénél már újra érezhető volt, hogy laposabb a bal első, így egyértelmű volt, hogy a jobbos kanyarokat picit óvatosabbra kell vennünk. A hosszú gyors előtt nem tudtunk mit kezdeni vele, nagyon felfújtuk, hogy elkerüljük az esetleges defektet, de ugye ez megint a jobbos kanyarok hátrányára ment. Következett a szerviz, átcseréltük a felnit – mert ugye csak arra tudtunk gondolni, hogy azzal lehet a gond – és nagy megnyugvással kimentünk a második körre, ahol sajnos újra megtörtént, ami az első körben is. Mint később kiderült, a gumiban volt egy öntési hiba, ami ezerből egynél fordul elő, és hát persze, hogy ez hozzánk került! Amikor oldalirányú terhelést kapott a gumi, akkor fújta kifelé a levegőt. A harmadik körre megoldódott ez a problémánk, kaptunk új gumit… garanciában! Az első nap végére így Osváth Petiék mögött végeztünk 4 tizeddel lemaradva.

Hogyan alakult a vasárnap számotokra?
-Megint fejtörést okozott, hogy milyen gumival kellene kimenni, mert ugye nap közben már nem volt hideg, reggel viszont még jeget kapargattunk a szélvédőkről. Muszáj volt puhább gumival kezdeni. Az első kört megnyomtuk egy picit, kíváncsiak voltunk rá, hogy ha minden rendben van, akkor hová férünk be. Bizakodásra adott okot a futott időnk, hiszen elég jól el tudtunk húzni a többiektől. A második körre megint rossz döntést hoztam, mert ugye szokták mondani, hogy olyan gumival kell kimenni, mint amivel az ellenfeled is. Én természetesen megint a másik verziót választottam, így az első két gyorson kaptunk, de mivel azért vittem két pótkereket, a harmadikra feltettük, ott már tudtunk újra az élen autózni.

Az utolsó körben mi történt?
-Az utolsó két gyorson még akadt egy pici kaland… rögtön a rajt utáni első kanyarban a két balos kerekemet úgy odacsaptam nem is tudom minek, hogy a kocsiból majd kiesett a műszerfal. Az utolsó gyors előtt, amikor ott várunk, beöltözünk, guminyomást ellenőriztünk, akkor észrevettük, hogy van egy bal hátsó defektünk, így gyorsan végrehajtottunk még egy kerékcserét. Lámpasorral vágtunk neki az utolsó pályának, hiszen ekkorra már félhomály, szürkeség volt, a fák alatt már sötét… és hát a nagy eszemmel fel is kapcsoltam a lámpát, amit nagyon nem kellett volna! A kánói gyorsasági nagyon poros volt, sok helyen úgy tűnt, mintha tejködbe szaladnánk bele. Ilyenkor mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy akkor vajon miért nem kapcsoltam le a lámpasort? Na de, aki ismeri a kánói gyorsot, az tudja miről beszélek, mert itt én még a kormányt sem mertem elengedni, nehogy a lámpakapcsolót keresgélni menet közben! Így Osváth Petiék húzták be az utolsó gyorsaságit 6 tizeddel, de az elsőség szerencsére még így is a miénk maradt.

A kategória első helyével nyilván elégedett vagy, de hogyan értékeled az abszolútban elért 12. helyet?
-Elég jónak mondható idén ez az eredmény. Tavaly könnyebb dolgunk volt az R5-ösökkel, egyrészt nem ismerték annyira a kocsikat, nem lakták még be, hiszen egyértelműen sokkal gyorsabb autókról beszélünk. Ráadásul mi idéntől nem mehetünk bioetanollal, csak benzinnel, ezáltal pedig gyengébbek is lettek az autóink. Jó pár R5-öst csipkedtünk, vagy vertünk meg tavaly, de idén nagyon fel kell kötni a gatyánkat ahhoz, hogy egyet-egyet el tudjunk csípni, nagyon nehéz lesz lépést tartani velük.

A pályák milyenek voltak most Miskolcon?
-Először picit tartottam attól, hogy itt bajok lesznek, mert abszolút nem volt gumizás, de mint kiderült, sokkal élvezhetőbb volt így a versenyzés! Nem azt néztük, hogy mikor megyek rá egy gumira, amin felborulunk, és bár igaz, hogy nagyon koszosak, felhordásosak voltak a pályák, de valahogy mégis ralisabb lett az egész. A csúszós részeken végre erősnek éreztük az autót. Én élveztem, és nem csak azért mondom ezt, mert győzelemmel zártuk. Jó verseny volt, jó pályákkal, csupán azzal nem voltam kibékülve, hogy szombaton későn kezdtünk, későn fejeztük be, vasárnap korán keltünk, későn zártunk, az a nap hosszú volt, ami az etapokról is elmondható volt, de hát így lehetett ezt most megoldani.

Mi a következő állomás?
-Az Ózd-Salgó Rallye. Tesztet nem tervezünk már előtte, hiszen most voltunk Miskolcon. Reméljük, hogy a Pirelli gumikkal a következő futamon is jót tudunk menni! Most ez egy új gumi még számomra, bár tavaly év közben kisebb versenyeken már tesztelgettem, de így élesben, új gumival most mentem először, és úgy tűnik, hogy ez egy nagyon jó irány. Már egyre több a tapasztalatunk ezekkel a gumikkal, a következő futamokon is megpróbálunk nyerni velük!

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top