• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Csúcsautókkal indul a magyar raliszezon

Európa legnívósabb nemzeti ralibajnoksága lehet a magyar az idei esztendőben. Várhatóan 15 R5-ös versenyautó sorakozik majd fel március végén a 23. Miskolc Rallye rajtjához. Március első hétvégéjén a 6. Kumrovec Rallyval megkezdődött a Horvát Rally Bajnokság. Hat magyar páros is tiszteletét tette a futamon.

 

Nincs ebben semmi extra, hisz déli szomszédjainknál általában hamarabb kezdetét veszi a pontvadászat, mint a Magyar Bajnokság. Az elmúlt években azt is megszokhattuk, hogy egyre több itthoni páros látogat el Horvátországba, hisz az ottani pályák és rendezvények kiváló terepet biztosítanak arra, hogy éles körülmények között készüljenek fel, vagy, ahogy a sajtóanyagokban előszeretettel puffogtatják a csapatok, teszteljenek hazánk fiai egy-egy honi bajnoki futam előtt. És éppen itt van a kutya elásva, hisz a kumroveci derbi kiváló apropót biztosít arra, hogy egy hónappal a Miskolc Rallye előtt végigvegyük, hogy mit is várhatunk az Országos Rallye Bajnokságtól 2017-ben.

Az R4-es versenyautók, vagyis a Mitsubishik feje felett eljárt az idő Magyarországon. Az N csoportban, pardon a 3-as kategóriában, továbbra is megküzdhetnek egymással a széria Lancerek pilótái, de a 2-es kategóriából, homologizáció híján távoznia kell a háromgyémántos márkának. És hogy mi következik ebből? Pusztán csak annyi, hogy aki bajnokságot akar nyerni, annak bizony R5-ös autóra kell váltania 2017-től.

Igen, tudjuk, ez sem újdonság, hisz Herczig Norbert kettő, egész pontosan, másfél éve ül egy R5-ös autóval a magyar rali trónján, köszönhetően a Skodának és az azt felkészítő félgyári Baumschlager Teamnek.

De 2017 valóban egy korszakhatár lesz a magyar raliban, mert az R4-es autók eltűntével – politikailag teljesen korrektül a P csoportba való száműzéssel -, aki csak dobogóra akar állni egy OB-futamon, sőt, akár csak ott akar lenni az abszolút pontszerzők között, annak bizony R5-ös autóban kell ülnie. Ennek megfelelően, aki tehette, az cefet módon beleerősített mind technikai és ebből kifolyólag az anyagi oldalon is, hisz egy top R5-ös versenygép, legyen az Skoda, Ford vagy Hyundai, háromszor akkora financiális terhet ró a versenyzőkre és a csapatokra, mint egy R4-es Mitsubishi vagy egy Subaru elversenyeztetése.

Ha eltekintünk attól az apróságtól, – amit az elmúlt egy évtizedben már megszokhattuk -, hogy március elején még mindig nincs egy épkézláb versenynaptára a Magyar Rallye Bajnokságnak és szigorúan csak a mezőny erősségét vesszük alapul, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt 10 év legizmosabb pontvadászata elé nézünk.

Amit a téli zuhanyhíradó alapján tudhatunk, hogy jó esetben 8, de minimum 6 páros Skoda Fabiával vág neki a bajnokságnak, olyan pilótákkal a bal 1-ben, mint Herczig Norbert, Vincze Ferenc, Balogh János, Ollé Sándor, Ranga Péter és Ranga László.

A Ford Fiestás kontingens sem lesz sokkal kisebb, hisz az M-Sport R5-öseivel fut neki az idei szezonnak Hadik András, Kazár Miklós, Bodolai László, Ifj. Kiss László és Kovács Antal. Az R5-ös kategória legfrissebb modelljéből, a Hyundai i20-ából is lesz majd egy Magyarországon Lovász Pál jóvoltából, míg a „legrégebbi” R5-ből, azaz a Peugeot 208-ból is akad majd egy vagy kettő a honi ralipályákon.

A legoptimistább számítások alapján tehát 15, de rossz esetben is bőven 10 fölött lesz a WRC-k utáni legfejlettebb turbós, összkerekes versenyautók száma kis hazánkban, ami garanciát jelenthet egy kiélezett, nívós bajnokságra. Az persze egy másik kérdés, hogy a többiekhez képest jelentős tapasztalattal és szinte gyári háttérrel rendelkező Herczig Norbert hegemóniáját képes lesz-e valaki megtörni.

Az előjelek mindenképpen kedvezőek, hisz a rutinos, másfél-két évtizedes tapasztalattal rendelkező pilóták mellett a fiatal versenyzők is ott lesznek a március 31. és április 2.-a között a 23. Miskolc Rallye rajtjában, amiből akár egy szoros küzdelem is kisülhet a tervek szerint 7 futamos Magyar Bajnokságban.

Szöveg: Vörös Gergely

Forrás: www.rangamotorsport.hu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top