• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Bottas második győzelme

Osztrák Forma-1-es Nagydíj, Spielberg

versenyriport

  1. július 9.

 

Az Osztrák Nagydíj versenynaptárba való visszatérése óta csak Mercedes-pilóta állhatott fel itt a dobogó legfelső fokára. Ez idén sem volt másként. Valtteri Bottas ugyanis rajtcél győzelmet szerzett vasárnap a spielbergi versenypályán. Sebastian Vettel a bakui hiba után most dobogóra állhatott, hiszen a második helyre vitte célba a Ferrarit. A verseny talán legboldogabb pilótája az a Daniel Ricciardo volt, aki zsinórban ötödjére állhatott dobogóra, ezúttal a csapat számára oly fontos hazai futamon, a Red Bull Ringen.

 

„Deja-vu-m volt a végén, mintha Oroszországban lettem volna. Vettel a sarkamban volt, nekem pedig masszívan hólyagosodott az abroncsom. Az elején még könnyen tartottam magam az élen, de a végére ez jóval nehezebb lett. Nagyon boldog vagyok, ez pályafutásom mindössze második győzelme. Azt hiszem ez volt életem rajtja.” – szögezte le Bottas.

 

Valtteri Bottas az Orosz Nagydíj után Ausztriából is hazaviheti a győztesnek járó trófeát. A finn pilóta hozta a Mercedes idei ötödik aranyérmes helyezését, miközben Lewis Hamilton büntetése miatt hátrébbról rajtolt és végül a negyedik helyre tudta célba kormányozni autóját. Hamilton autójában szombaton váltót kellett cserélni, ezért a nyolcadik helyről indulhatott el az Osztrák Nagydíjon.


Fotó: Amber PR

Bottas vigyázott az abroncsaira, s a tempót is jól tartotta az egyre jobban felzárkózó Vettel előtt. A verseny vége felé azonban elkezdtek a finn autójának gumijai hólyagosodni, ami miatt tapadást vesztett, s ha pár körrel tovább tart a futam, nem biztos, hogy ő ért volna célba elsőként. Vettel közben elégedett volt a második hellyel és az azért járó pontokkal. Lehetett is, hiszen nem elég, hogy még mindig vezeti az egyéni világbajnokságot Lewis Hamilton előtt, még 20 pontra növelni is tudta előnyét.

 

A Red Bull hazai pályán állt rajthoz. 2016-ban Max Verstappen állhatott dobogóra Spielbergben, de ez az öröm idén Ricciardóé lett, aki széles mosolyával és kirobbanó örömével jutalmazta szerelői munkáját. Nem is maradt el a szertartásos cipőből ivás a dobogón, még ha Valtteri Bottas fejvesztve menekült is a lehetőség elől.

 

Bottas egyébként olyan gyorsan rajtolt, hogy azt vizsgálták, hogy nem ugrott-e ki idő előtt a rajtnál. Végül kiderült, villámgyors rajtot vett a Mercedes pilótája, így büntetést sem kapott. Utólag azt írják a közösségi médiában, hogy lassított felvételen látszik a kiugrás, de ez a végeredményen már nem módosít, valószínűleg. Hamilton már a rajtot követően kezdte ledolgozni hátrányát és Max Verstappen kiesését követően két hellyel előrébb lépett. Szegény holland pilótát még az ág is húzza. Azután, hogy Bakuban sem ért célba, az ide látogató több ezer holland rajongó szeme láttára mindjárt a verseny elején kiesett.

 

Danyiil Kvjatnak köszönheti kiesését Verstappen és Fernando Alonso is. Az orosz elnézte a féktávot a rajtot követően és nekicsapódott Alonso autójának, aki pedig tovább Verstappenének.

 

Kimi Raikkönent Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke, erősen kritizálta a versenyt megelőzően. Elmondása szerint a lusta finnek össze kellene kapnia magát, ha szerződéshosszabbítást szeretne 2018-ra. A Jégemberre nem tudni hatással volt-e ez a beszólás, de végül az ötödik helyre hozta célba Ferrariját, köszönhetően nem túl eredményes versenystratégiájának is.

 

Romain Grosjean lett a hatodik, ami Kevin Magnussen bakui hetedik helyezését követően előremutató a csapat teljesítményében. Most már csak a két pilótának együtt kéne pontszerző helyeket szereznie, hogy a csapatok között is előrébb lépjen a nagy nevű Haas.


Fotó: Amber PR

A Force India pilótái a belső intrikák ellenére is hozzák formájukat. Perez és Ocon a hetedik és nyolcadik helyet szerezte meg. Kiváló teljesítményüknek köszönhető, hogy a csapat több, mint dupla annyi ponttal áll a konstruktőri tábla negyedik helyén, mint tavalyi nagy riválisa, a Williams.

 

A Williams pilótái is dicséretet érdemelnek ezen a versenyen. Bár az egész hétvége során nem azt a teljesítményt nyújtották, amit várható lett volna tőlük, végül vasárnap egyenlítettek.

 

Szegény Jolyon Palmer már nagyon érzi, hogy rezeg a léc alatta. Most, hogy Robert Kubica ismét képbe került, s már második tesztelési lehetőségét fogja kapni a Renault-tól, kissé összeszedte magát a brit pilóta. Akár első pontját is megszerezhette volna ezen a pályán, de tizenegyedikként nem termett számára babér. Hülkenberg ezúttal csak 13. lett, körhátrányban.

 

A Forma-1-es mezőny ezúttal sem pihenhet, a jövő hétvégén (2017. július 16.) már Silverstone-ban állnak rajthoz a pilóták. Az elmúlt három évben Hamilton állhatott a dobogó legfelső fokán hazai pályáján, s nagy szüksége lenne rá, hogy zsinórban negyedszer is nyerjen, ha be akarja hozni hátrányát Vettellel szemben. A Mercedesnek fekszik a pálya, így a többi már csak a brit pilótán múlik.

 

2017-es Osztrák Forma-1-es Nagydíj eredménye

 

  1. Valtteri Bottas Mercedes            1:21:48.523
  2. Sebastian Vettel Ferrari                + 0.658
  3. Daniel Ricciardo Red Bull            + 6.012
  4. Lewis Hamilton Mercedes            + 7.430
  5. Kimi Raikkönen Ferrari                + 20.370
  6. Romain Grosjean Haas                + 1:13.160
  7. Sergio Perez Force India            + 1 kör
  8. Esteban Ocon Force India            + 1 kör
  9. Felipe Massa Williams            + 1 kör
  10. Lance Stroll Williams            + 1 kör
  11. Jolyon Palmer Renault            + 1 kör
  12. Stoffel Vandoorne McLaren         + 1 kör
  13. Nico Hülkenberg Renault         + 1 kör
  14. Pascal Wehrlein Sauber            + 1 kör
  15. Marcus Ericsson Sauber         + 2 kör
  16. Danyiil Kvjat Toro Rosso            + 3 kör
  17. Carlos Sainz Toro Rosso            Nem ért célba
  18. Kevin Magnussen Haas             Nem ért célba
  19. Fernando Alonso McLaren         Nem ért célba
  20. Max Verstappen Red Bull            Nem ért célba

 

A világbajnokság eredménye az Osztrák Nagydíj után

Pilóták:

 

  1. Sebastian Vettel     171 pont
  2. Lewis Hamilton     151 pont
  3. Valtteri Bottas     136 pont
  4. Daniel Ricciardo     107 pont
  5. Kimi Raikkönen      83 pont

6.Sergio Perez             50 pont

  1. Max Verstappen      45 pont
  2. Esteban Ocon      39 pont
  3. Carlos Sainz      29 pont
  4. Felipe Massa      22 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Mercedes         287 pont
  2. Ferrari         254 pont
  3. Red Bull         152 pont
  4. Force India      89 pont
  5. Williams          40 pont
  6. Toro Rosso      33 pont
  7. Haas          29 pont
  8. Renault          18 pont
  9. Sauber            5 pont
  10. McLaren            2 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top