• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Rosberg zsinórban harmadszorra is nyert

Szingapúri Forma-1-es Nagydíj, Marina Bay

versenyriport

2016. szeptember 18.

 

Rendkívül jó formában nyitotta meg a szezon második felét Nico Rosberg, hiszen a nyári szünet utáni mindhárom futamon győzedelmeskedett. A hétvégén a 200. nagydíján induló Mercedes pilóta Szingapúrban az első helyen ért célba, s ezzel visszavette az első helyet az egyéni ponttáblán. Az egész hétvégén kisebb-nagyobb bajokkal küszködő Lewis Hamilton harmadik lett, s le kell nyelnie a békát, hogy visszaszorult csapattársa mögé a világbajnoki ponttáblán. A második helyezett Daniel Ricciardo lett. Az ausztrál ismét bizonyította, hogy tapasztalata és tudása felveszi a versenyt Max Verstappen ifjonti lendületével és bizonyítási vágyával.

 

„Nagyszerű hétvégén vagyok túl Szingapúrban. Daniel a végén persze megpróbált utolérni, de sikerült magam mögött tartani. Nagyon, nagyon boldog vagyok. Nem tudtam ugyanakkor bemenni a bokszba, mint Daniel, mivel a forgalomban voltam. Az egész autó a határon ment, ahogy mindig is Szingapúrban. Nagyon kielégítő ilyen versenyeken autózni.” – szögezte le a versenygyőztes német.

 

Nico Rosberg a hétvégi győzelmével belépett a szingapúri győzteseket tartalmazó elit klubba, amelyben ezzel négyre nőtt a létszám. A német pilóta ezt a győzelmét majdnem domináns rajtcél győzelemmel szerezte meg. Nem volt azonban könnyű dolga, hiszen a megtáltosodott Daniel Ricciardo - akit az utolsó 12 körben friss szuperlágy abroncsai is repítettek – nagyon megközelítette az élen haladó McLarenest. Utolérni viszont nem tudta, s csekély, 0,4 másodperces lemaradással ért célba a második helyen.

 

A Rosberg-Ricciardo duó így is tett róla, hogy a verseny utolsó tíz köre izgalmasan teljen, ha az első része nem is hozott nagy meglepetést. Lewis Hamilton végig küszködött, hogy meg tudja tartani tempóját, s azon ügyködött, hogy maga mögött tartsa Kimi Raikkönent a Ferrarival.

 

A verseny rajtja nem sikerült simán. Max Verstappen lassú rajtja miatt Carlos Sainz kitört jobbra, hogy kikerülje a Red Bullt. Ekkor azonban elkapta Nico Hülkenberg autóját, amely megfordult a célegyenesben és összetört. A német versenyének vége volt. Ekkor biztonsági autós fázis következett, amíg eltakarították a törmeléket a pályáról. Két kör elég is volt erre, bár egy pályamunkás még a pályán volt, mikor újraindították a versenyt.

 

Szingapúrban sötétben, lámpafénynél folyt a verseny, de még az este folyamán is elviselhetetlen hőség uralkodott. Ez embernek és gépnek egyaránt nagyon megerőltető. A két Mercedes-pilóta autóik fékjeinek túlmelegedésével küzdöttek. Míg Rosberg elvolt vele, addig Hamilton fékjei a 32. körben blokkoltak és emiatt csak elég szélesen tudta bevenni a kilences kanyart, s ez segítette Raikkönent abban, hogy megkaparintsa a harmadik helyet.

 

Mivel Hamilton verseny közben nem tudta volna a finn pilótát kielőzni, így a ’B tervre’ váltottak. A 45. körig tövig nyomta a gázt, majd szuperlágyakra váltott, így nagyobb esélyekkel érhette volna be Raikkönent, vagy rákényszerítették volna a Ferrarit, hogy a finnt is hívja be a bokszba. A terv be is jött, a Ferrari ez utóbbit választotta, s Hamilton vissza tudta kaparintani a bronzérmes helyet.

 

A Ferrari ennek ellenére is egész jó hétvégét zárt. Az időmérő edzésen balszerencsés Sebastian Vettel végül a rajtrács utolsó helyéről indulva az ötödik helyet szerezte meg. A hatodik a rosszul rajtoló Max Verstappen lett. A rajt után a holland a nyolcadik helyre esett vissza, majd egész este próbálta visszaverekedni magát a mezőnyben.

Fotó: Amber PR

Fernando Alonso jól jósolta meg a McLaren szereplését Szingapúrban. Bár az ötödik helyen is autózott a verseny során, végül a hetedik helyezésével fontos pontokat szerzett magának és csapatának. A spanyol pilóta szerint csapata ezután még jobb lesz, különösen a szezonzáró Abu Dzabi futamon.

 

Nem futott rosszabbul a Force India pilótája, Sergio Perez sem, aki a 17. helyről rajtolva ért végül célba a nyolcadikon. Az ő teljesítményének is köszönhető hogy a Williams-Force India macska-egér játékot most ez utóbbi csapat nyerte meg, s ha csak egy ponttal is, de ismét kielőzte azt a konstruktőrök között.

 

A kilencedik helyen Danyiil Kvjat ért célba, s szerezte meg első pontjait a Toro Rossóval a Brit Nagydíj óta. Csapattársa, Carlos Sainz autója megsérült a rajt utáni ütközésben, s végül csak körhátrányban tudott célba érni. Az utolsó pontot a Renault és Kevin Magnussen szerezte meg. Jól jött már ez a pont a francia gyártónak, aki az Orosz Nagydíj óta nem szerzett pontokat, s május elseje már jó régen volt.

 

Hárman nem értek célba Hülkenberg mellett. A Williams csalódást keltő versenyen van túl. A frissen házasodott Valtteri Bottas érintett volt a rajt után balesetben, s később kénytelen volt kiállni a versenyből. Button autója technikai meghibásodása miatt esett ki, miközben Romain Grosjean el sem tudott rajtolni. Bár úgy volt, hogy autóját a rajtig rendbe hozzák, ez végül nem sikerült. Rendkívül bosszús volt a francia pilóta, joggal.

 

Két hét múlva (2016. október 2.), a Malajzai Nagydíjjal folytatódik a szezon. 2015-ben Sebastian Vettel nyerte meg ezt a futamot, s a két Mercedes a dobogó második és harmadik fokán osztozkodott. Újdonság, hogy az eddigi tavaszi időpont helyett, idén ősszel rendezik meg ezt az ázsiai versenyt.

 

2016-os Szingapúri Forma-1-es Nagydíj eredménye

 

  1. Nico Rosberg Mercedes 1:55:48.950
  2. Daniel Ricciardo Red Bull + 0.488
  3. Lewis Hamilton Mercedes + 8.038
  4. Kimi Raikkönen Ferrari + 10.219
  5. Sebastian Vettel Ferrari + 27.694
  6. Max Verstappen Red Bull + 1:11.197
  7. Fernando Alonso McLaren + 1:29.198
  8. Sergio Perez Force India + 1:51.062
  9. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1:51.557
  10. Kevin Magnussen Renault + 1:59.952
  11. Esteban Gutierrez Haas + 1 kör
  12. Felipe Massa Williams + 1 kör
  13. Felipe Nasr Sauber + 1 kör
  14. Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kör
  15. Jolyon Palmer Renault + 1 kör
  16. Pascal Wehrlein Manor + 1 kör
  17. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör
  18. Esteban Ocon Manor + 2 kör
  19. Jenson Button McLaren Nem ért célba
  20. Valtteri Bottas Williams Nem ért célba
  21. Nico Hülkenberg Force India Nem ért célba
  22. Romain Grosjean Haas Nem rajtolt el

 

A világbajnokság eredménye a Szingapúri Nagydíj után

Pilóták:

 

  1. Nico Rosberg 273 pont
  2. Lewis Hamilton 265 pont
  3. Daniel Ricciardo 179 pont
  4. Sebastian Vettel 153 pont
  5. Kimi Raikkönen 148 pont
  6. Max Verstappen 129 pont
  7. Valtteri Bottas    70 pont
  8. Sergio Perez  66 pont
  9. Nico Hülkenberg  46 pont
  10. Felipe Massa  41 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Mercedes 538 pont
  2. Red Bull 316 pont
  3. Ferrari 301 pont
  4. Force India 112 pont
  5. Williams 111 pont
  6. McLaren  54 pont
  7. Toro Rosso  47 pont
  8. Haas  28 pont
  9. Renault    7 pont
  10. Manor    1 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top