• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Egy új időszámítás kezdete

Hétvégén a Sebesség Fesztiválon indul útjára a Drifted.hu új versenysorozata, ahol már több mint 50 drift pilóta regisztrált. A verseny értékelése idén a világ legnívósabb amerikai FormulaD bajnoksága alapján fog történni, melyről Rozovics Tamást azaz Zorát kérdeztük, aki a hazai Drift sportág egyik meghatározó személyisége.

A drift hazai hódítása után 5 évig voltál a Magyar Drift Szövetség elnöke, utána két évig eltűntél, de most újra olvashatjuk a nevedet a versenykiírásban. Mik voltak az előzmények?

A szövetség elnöki posztjáról való lemondásom után sajnos már csak 1 évig tudott fennmaradni a szervezet, utána végleg összeomlott, ami borzasztóan elkeserít. Valóban felhagytam a versenyek szervezésével, de az akkoriban megalapult DriftGP munkáját a háttérben tovább segítettem a marketing és média vonalon. A tököli rendezők, valamint a drifting.hu csapata idén úgy határozott, hogy külön utakon folytatják, ami véleményem szerint nem egy jó döntés, viszont ösztönzőleg hat mindenképpen a minőségi rendezvények kialakulásában. Giltner Attila kért fel ebben az évben, hogy a szakmai munkát a már megszokott marketing tevékenység mellett segítsem, ami azt jelenti, hogy idén a Drifted.hu sorozatában elvállaltam a pontozóbírói szerepkört.

Ez azt jelenti, hogy pontozóként most debütálsz először?

Szerencsére szó sincs erről! Bár 2007-ben egy hazai King Of Europe versenyen már pontoztam, de ehhez a munkához szükséges elhivatottságot és értékelési szisztematikát külföldön volt alkalmam elsajátítani. Szlovákiában az első drift versenyen is benne voltam a bírói csapatban, szakmai segítséget nyújtottam még Csehországban, azonban a legtöbb tudást egy éven keresztül Lengyelországban szívtam magamba.


King of Europe 2007 / Vernon Zwaneveld, Rozovics Tamás, Kees Kok, Regős László, Paul Vlasblom


A lengyel drift versenyzők komoly mércével bírnak Európában, hogyan kerültél oda?

A lengyel-magyar barátság szerencsére a szövetség működése alatt sok pozitívumot hozott mindkét fél számára. Talán Bartek „BartDrift” Owczarek neve még sok embernek mond valamit, egyike volt azoknak, aki kis hazánk bajnokságában is részt vett. Ő hívott el Lengyelországba, mivel 2010-ben a szövetség versenyein bevezettük a drift box készüléket, melyhez egyedi szoftvert fejlesztettünk és ennek a rendszernek híre ment Európában. Itt kerültem kapcsolatba a lengyelek egyik nagy ikonjának tartott versenyzőjével Maciej Polodyval, valamint „Sleepy”-vel azaz Hiroki Furuseval aki a japán Team Orange egyik alapítója és óriási tapasztalattal bír. 1981 óta mozog a japán autósportban és természetesen drift bíróként is komoly érdemei vannak nemcsak a D1SL versenyein, hanem szerte a világon.

Miben tudott újat mutatni neked Sleepy?

Elsősorban a sportág iránti tiszteletet tanította meg a lengyel versenyzőknek. Természetesen egy-egy döntés során eleinte ott is sokszor voltak indokolatlan kirohanások és ezeket nagyon jól kezelte. Soha nem vitatkozott nagyközönség előtt, mindig mindenkivel négyszemközt oldotta meg a felmerült problémákat, vagy magyarázta el mi miért történt. Másodsorban az elhivatottságot, mert egyetlen versenyzőről sem feledkezett meg, mindenkit ugyanazzal a mércével kezelt, és segített: a zöldfülű újonctól kezdve a vérprofi versenyzőkig. Ugyanakkor nagyon szigorú volt a rend tekintetében. Volt olyan alkalom, hogy egy pilótát azért küldött haza, mert egy vesztes kör után pár másodpercig gumit égetett a depóban.

Ezek szerint a tanult módszereket szeretnéd Te is kamatoztatni?

Mindenképpen, hiszen ami jól működik egy adott országban azt nem szégyen másolni. Nekem ez a hitvallásom, ha lehet így fogalmazni. Sok szabályt átrágtunk akkoriban és bizony értek meglepetések amit mi régebben rosszul csináltunk idehaza.

Ez azt jelenti, hogy más pontozási szabályzat alapján lesz értékelve a Drifted.hu sorozata?

A hazai szabályzatban az utóbbi két évben csak apróbb módosítások voltak, de sajnos nem követték sem az európai trendeket, sem a tengerentúli változásokat. Azt hiszem sok embernek leesett az álla tavaly Máriapócson amikor a Drift Allstars pontozóbírói csapat munkáját láthatta, de legfőbbképp hallhatta. Gyorsaság, precizitás, és ami a legfontosabb a közönség és versenyzők tájékoztatása. Mivel a drifted.hu sorozata idén egy futam kivételével a tököli repülőtéren kerül megrendezésre, így a lehetőségek tárháza soha nem merül ki. Ez azt jeleni, hogy gyors változó pályákkal operálhatunk, ami nagyon sok versenyző igénye volt már, hiszen az autók nemritkán akár 500 lóerősök. A másik fontos tényező a látvány, amivel a nézőket tudjuk kiszolgálni, ezért a pontozásban a legnagyobb hangsúlyt ez kapja majd. Ez a két tulajdonság egy az egyben a FormulaD bajnokságára illik, így nem volt kérdés, hogy mely szabályzatot fogjuk egy az egyben átvenni. :)

Kikkel fogsz most hétvégén az első futamon pontozni?

Úgy érzem remek bírói csapat van kialakulóban, mivel a drift öreg rókája, azaz id. Mester János, valamint a sztárallűröket nélkülöző, ugyanakkor nagyon tehetséges Nagy Róbert, alias Biggy párossal fogok együtt dolgozni. Ezen felül a korábbi pontozóbírói csapatból is velünk tartanak és segítik a háttérmunkát, valamit szeretném, ha majd később „importálnánk” egy idehaza nagyon jól ismert holland versenyzőt bíróként, név szerint Vernon „Drift pinda” Zwaneveldet.

Sebesség Fesztivál – Április 13-14 / Tököli repülőtér
Friss hírek: www.facebook.com/driftedhu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top